PCIe verdrijft Sata-SSD’s terwijl flash steeds goedkoper wordt

De kans dat je volgende laptop een klassieke Sata-SSD bevat, wordt steeds kleiner. De veel snellere PCIe-SSD’s zijn in veel gevallen niet meer duurder. Ook de prijs van flash over het algemeen blijft dalen.

De Sata-SSD zit op de sneltrein naar het museum. De 2,5 inch-vormfactor voor flash-opslaggeheugen was in eerste instantie de norm voor SSD’s in laptops en desktops, maar dat is stilaan voorbij. De SSD’s kampen omwille van de Sata-standaard met een snelheidslimiet: de theoretische maximale sequentiële datatransfersnelheid ligt op ongeveer 600 MBps. Daarmee is de standaard de beperkende factor voor de snelheid van SSD’s.

Geen flessenhals

NVMe-SSD’s, rechtstreeks aangesloten op het moederbord via PCIe, hebben geen last van die snelheidslimiet. De dingen halen snelheden die vlot drie keer hoger liggen, en zijn bovendien veel kleiner dan de 2,5 inch-drives. Vergelijk ze wat vorm betreft eerder met een DRAM-latje van met een kleine harde schijf. PCIe-SSD’s zijn zo de beste keuze, zeker voor laptopbouwers die met de dingen meer snelheid maar ook meer vrije plaats in het chassis krijgen.

Traditioneel waren PCIe-SSD’s echter een stuk duurder. Dat is nu stilaan voorbij, aldus Digitimes. Voor modellen van 256 GB en 512 GB is er geen echt verschil meer in prijs tussen PCIe en Sata, en ook voor capaciteiten van 1 TB is de discrepantie niet meer enorm. Dat zet laptopbouwers er toe aan om volop te kiezen voor PCIe. Volgens het onderzoek zou de verdeling nog voor het einde van dit jaar gelijk zijn: 50% Sata en 50% PCIe. De komende jaren zal PCIe de bovenhand nemen.

Overal PCIe

Voor laptopfabrikanten wordt het stilaan onlogisch om nieuwe modellen met Sata-ondersteuning uit te brengen. Er is geen prijsvoordeel meer voor de meest gekochte capaciteiten, en er komt ruimte vrij in het chassis om te besteden aan andere onderdelen. Ook voor pc-bouwers is er nog maar weinig reden om voor Sata te kiezen. Steeds meer moederborden zijn immers voorzien van M.2 PCIe-aansluitingen, ook in de budgetklasse.

Ook de prijs van flash-geheugen in het algemeen blijft dalen. Dat rapporteert DRAMeXchange. Een dalende vraag aan het einde van vorig jaar en het begin van dit jaar zorgt voor een consolidering van de productie op de markt, maar analisten verwachten dat de prijsdaling van flash blijft aanhouden. Ook dat stimuleert de adoptie van flash ten koste van de HDD, niet alleen in de laptopmarkt maar ook in serverland.

Gerelateerd: Samsung lanceert ‘s werelds snelste flash-geheugen