Intel begraaft modulaire Compute Card

Intel stopt met de productie van de Compute Card. De modulaire computer in creditkaartformaat slaagde er in de twee jaar sinds de lancering niet in om de markt enthousiast te maken.

In mei van 2017 kondigde Intel trots de Compute Card aan. Dat kleine toestel was nauwelijks groter dan een kredietkaart (maar wel een stuk dikker), maar werd met flink wat rekenkracht aangeboden. Enthousiastelingen konden zelfs kiezen voor modellen met een Core i5. Het was de bedoeling dat er een ecosysteem van laptops, slimme schermen en zelfs white boards zou ontstaan waar gebruikers hun Compute Card in konden klikken.

Intussen zijn we bijna twee jaar verder, en het ecosysteem heeft zich niet ontwikkeld. Enkele uitzonderingen zoals NextDock bouwden wel compatibele laptops, maar voor de grote massa bleef de kaart onbekend en onbemind. Het komt dan ook niet meteen als een verrassing dat Intel nu aangeeft de productie van de hardware finaal te stoppen.

Moeilijke markt

“We blijven er van overtuigd dat er veel innovatie mogelijk is in de markt van modular computing. We willen daarop inspelen, en hebben beslist dat de beste manier om dat te doen is om de Compute Card line-up niet meer verder te ontwikkelen”, geeft Intel aan in een statement. Producten zullen nog wel verkocht en ondersteund worden voor de rest van dit jaar.

De mislukking van de Compute Card illustreert nog maar eens hoe moeilijk Intel het heeft om zichzelf te verkopen buiten de traditionele vormfactor. In laptops en desktops is Intel-hardware de norm, en in servers is de fabrikant ondanks de inspanningen van AMD bijna monopolist, maar daarbuiten krijgen de blauwen hun processors maar moeilijk versleten. Telefoons, tablets en in mindere mate zelfs Chromebooks vertrouwen op andere, traditioneel zuinigere hardware. De kleine Compute Card lijkt om dezelfde reden ten onder zijn gegaan. Het eerder vernoemde NextDock bouwt immers een opvolger van de NextPad die met de kaart werkte. Die werkt samen met de rekenkracht van een Android-smartphone.

Gerelateerd: Intel stopt met productie Itanium-cpu’s