2min

Tags in dit artikel

Inleiding

De handheldmarkt is sinds de eeuwwisseling aan het evolueren. Waar er vroeger een duidelijke scheiding tussen PDA’s en telefoons was, is deze sinds de opkomst van smartphones totaal verdwenen. Palm, een van de bekendste PDA fabrikanten, is bijna noodgedwongen ook met deze verschuiving mee te gegaan.

De concurrentie


Het Palm OS werd uitgebreid met GSM-functionaliteiten en in 2003 werd de Treo 600 met GSM-connectiviteit uitgebracht. De Treo smartphones waren een redelijk succes, de geroemde PDA-functionaliteiten van Palm bleven intact en alles voelde vertrouwd aan. Palm had het echter ook te verduren van de concurrentie, RIM bracht al een jaar eerder een smartphone uit die ongeveer het zelfde kon en Microsoft was er in 2001 al bij met Pocket PC 2002. Als er tegenwoordig naar het marktaandeel van Palm smartphones wordt gekeken ligt dat ongeveer rond de 13,4 procent tegenover 44,5 procent voor RIM.

Palm OS


Vandaag kijken wij naar de Palm Centro, een telefoon die Palm weer op de kaart moet zetten. Deze telefoon maakt gebruik van het Palm OS, eigenlijk is dit niet meer de juiste benaming omdat het OS tegenwoordig door ACCES ontwikkeld wordt. Palm is overigens ook niet altijd meer trouw aan het originele OS; nieuwe telefoons als de Treo 750 maken al gebruik van Windows Mobile en ook is er door verschillende providers bevestigd dat de nieuwe Treo Windows Mobile 6.1 zal gaan draaien. Daarom zou het goed kunnen dat dit, samen met de Treo 755p, een van de laatste telefoons is die gebruik maakt van het Palm OS zoals wij dat kennen. De opvolger, Palm OS II, zal pas medio 2009 verschijnen.

Table of contents