Apple verfrist iMac-hardware

Apple stopt nieuwe ingewanden in z’n iMac-desktops. De computers krijgen een upgrade naar Intel-cpu’s van de achtste generatie, bijgestaan door grafische kaarten van AMD.

Iets minder dan twee jaar na de vorige upgrade van de iMacs verfrist Apple zijn line-up opnieuw. De 21,5 inch-iMac is voortaan beschikbaar met in twee standaardsmaakjes. Je kan gaan voor een quadcore Intel Core i3 of hexacore Core i5 cpu. De grafische rekenkracht komt van ofwel een AMD Radeon Pro 550X, ofwel een Radeon Pro 560X. Mag het allemaal wat meer zijn, dan behoort een mulithreaded hexacore Core i7 tot de mogelijkheden, samen met een Radeon Pro Vega 20 en tot 32 GB aan RAM. Het scherm krijgt een 4K-resolutie mee.

De grotere 27 inch-iMac start met een Core i5-cpu. In de instapmodellen gaat het op processors van de achtste generatie, voor de high end variant tovert Apple een Intel-cpu van de negende generatie uit zijn hoed. Voor de grafische ondersteuning krijg je de keuze uit een AMD Radeon Pro 570X, 575X, of 580X-gpu. Opnieuw kan je er ook voor kiezen om volledig zelf een model te configureren. In dat geval behoren een Core i9-processor en een AMD Radeon Pro Vega 48 tot de mogelijkheden.

Oude hardware

Voor de meeste configuraties kiest Apple verrassend genoeg voor iets oudere hardware. Zowel de achtste generatie van Intel als de 500-reeks van AMD zijn niet hypermodern te noemen. De achtste generatie Core i5’s werd ongeveer een jaar geleden gelanceerd, en AMD liet de 500-reeks nog in 2017 op de markt los. Als Apple voor het grafische plaatje bij AMD wil blijven, heeft de fabrikant niet zoveel keuze, maar Intel heeft al wel een gamma aan Core i3, Core i5 en Core i7 cpu’s van de negende generatie beschikbaar. De specificaties illustreren dat Apple zichzelf vooral in de markt wil onderscheiden met zijn software, en niet met de prestaties van de hardware in de toestellen an sich.

De keuze voor oudere hardware weerspiegelt zich niet in de prijs. Voor 21,5 inch-model met Core i3 betaal je 1.499 euro, de variant met Core i5 kost 1.699 euro. Voor de 27 inch-versie is de instapprijs 2.099 euro et een plafond van 2.599 euro. De prijzen gaan hier telkens over de standaardmodellen, niet de hoger geconfigureerde exemplaren. De nieuwe iMacs zijn per direct beschikbaar. Wie tevreden is met een 21,5 inch-iMac met Core i5 van de zevende generatie en een FHD-scherm, kan zo’n exemplaar momenteel ook nog bestellen voor 1.299 euro.

Gerelateerd: Apple verfrist iPad mini en herlanceert iPad Air