HP zet in op AMD met nieuwe laptops voor de kmo

HP lanceert enkele nieuwe ProBook-laptops en een ProDesk-desktop, allemaal met AMD-processors aan de binnenkant.

AMD kan steeds meer fabrikanten en gebruikers bekoren, ook in het zakelijke segment. Dat illustreert HP tijdens het Reinvent-partnerevent in Houston in de VS. Daar kondigt de pc-gigant nieuwe laptops en desktops aan gericht om kmo’s. De HP ProBook 445R G6, ProBook 455R G6 zijn twee nieuwe telgen in het laptopportfolio, de ProDesk 405 G4 behoort tot het minidesktop-gamma.

AMD inside

De laptops worden aangedreven door AMD’s mobiele Ryzen-cpu’s van de tweede generatie. Die processors moeten niet onderdoen voor de equivalenten van Intel, maar kosten doorgaans een stuk minder wat zich in theorie moet weerspiegelen in de prijs-prestatieverhouding van de nieuwe ProBooks. HP geeft de nieuwe toestellen ook een visuele upgrade. De doorgaans niet al te inspirerende uitziende laptops krijgen bij deze verfrissing een look mee die meer doet denken aan het Elitebook-portfolio.

De HP ProDesk 405 G4 Desktop Mini is een compacte desktop. Die heeft ruimte voor een AMD Ryzen Pro-cpu met ingebouwde grafische capaciteiten. Daarvoor integreert AMD enkele Radeon Vega-cores op de SoC. De chip kan overweg met tot drie afzonderlijke schermen. HP richt zich met deze eerste minidesktop in de 400-reeks op klanten die een krachtig systeem wensen samen met de beveiligings- en managementopties die de AMD-cpu biedt.

Prijs, beschikbaarheid en marktaandeel

De ProBook-laptops meten in mei in de rekken liggen. De adviesprijs start bij 499 euro voor het eenvoudigste model. Ook de ProDesk komt dan op de markt, en dat met een prijsaartje vanaf 389 euro.

Het is niet verwonderlijk dat HP zo sterk inzet op AMD-hardware. Langs de ene kant biedt AMD gewoon knappe chips met een hoge prjis/kwaliteitsverhouding, langs de andere kant helpt ook Intel een handje. De cpu-tekorten bij de processorgigant blijven immers aanhouden, waardoor OEM’s automatisch in de armen van AMD worden geduwd. Het chiptekort zou nog tot midden dit jaar aanhouden. Als de zakelijke AMD-hardware tegen dan voldoende tractie heeft gewonnen, is de vraag nog maar of Intel het verloren marktaandeel zal terugwinnen.

Gerelateerd: Marktaandeel AMD stijgt omdat Intel onvoldoende cpu’s kan bouwen