Nvidia maakt machine learning eenvoudig op krachtige workstations

Nvidia lanceert samen met partners nieuwe extreem krachtige workstations, volgepropt met hardware die machine learning en AI-training lokaal moet faciliteren. De toestellen worden gebouwd met datawetenschappers in het achterhoofd.

Nvidia werkt samen met onder andere HP, Lenovo en Dell voor de bouw van erg krachtige workstations geoptimaliseerd voor AI-training en machine learning. Daartoe krijgen de toestellen erg stevige specificaties mee. Nvidia voorziet ze van twee Quadro RTX 8000 of 6000 gpu’s, bijgestaan door 96 GB aan grafisch geheugen verbonden via Nvidia’s eigen NVLink Interconnect. Het geheel is goed voor 260 TFlops aan rekenkracht.

De rekencapaciteiten, het geheugen en de bandbreedte maken de hardware ideaal voor data-analyse in de breedste vorm van het woord. De workstations kunnen enorme datasets inladen en verwerken. Doordat de hardware professionals in staat stelt meer werk lokaal te verzetten, gaat de productiviteit er volgens Nvidia op vooruit.

Bibliotheken

De gpu-specialist voorziet de workstations verder van Nvidia Cuda-X AI. Dat is een verzameling van bibliotheken die gpu-acceleratie van analytische workloads mogelijk maakt. In het pakket vind je onder andere cuDNN voor deep learning, cuML vor machine learning, TensorRT voor de optimalisatie van getrainde inference-modellen, naast 15 andere nuttige bibliotheken. Ze integreren naadloos met de Tensor Core in Nvidia’s gpu’s.

Ook Nvidia Rapids is aanwezig op de workstations. Dat is een tweede bibiliotheekverzameling gericht op traditonelere machine learning en graph analytics. De workstations werden helemaal op maat van enterprises ontwikkeld, en zijn dus klaar voor gebruik in kritieke omgevingen. Wie wil kan intekenen op bijkomende software-ondersteuning door Nvidia.

Lenovo heeft met de P520 en P920 Thinkstations al twee door Nvidia aangedreven workstations op de markt. De pc-specialist voorziet de grafisch geaccelereerde kracht van tot twee Intel eon Gold 6136-cpu’s, bijgestaan door 284 GB DDR5-geheugen. De toestellen draaien Ubuntu Linux.