Pc-markt raakt opnieuw in het slop, 2-in-1 wint aan populariteit

Vorig jaar konden we even voorzichtig optimistisch zijn over de pc-markt, maar de toekomst ziet er minder rooskleurig uit. Een nieuw rapport van IDC vorspelt opnieuw een dalende trend, die zich minstens tot 2023 zal voortzetten.

Het tweede kwartaal van 2018 was bijzonder succesvol voor de pc-markt, met zowaar een lichte groei in het aantal verscheepte pc’s. Zowel IDC als Gartner beschouwden het als het beste kwartaal in zes jaar tijd. Uiteindelijk werd het jaar wel afgeklokt met een algemene daling, onder meer onder invloed van processortekorten bij Intel. IDC verwacht dat die dalende trend zich zeker tot 2023 blijft verderzetten.

Hoewel Intel stilaan uit de problemen komt met zijn achterstallige cpu-leveringen, blijven de tekorten nog even een rem op de groeimotor, in het bijzonder in het segment van entry-level apparaten. Ook het gamingsegment kijkt volgens IDC tegen enkele kortetermijnuitdagingen aan. Daar gaat het dan weer over een overschot aan gpu’s. Nvidia is nog steeds zijn teveel aan grafische kaarten aan het wegwerken als gevolg van de gebarsten cryptobubbel. Tegelijk speelt ook de hoge prijs van de nieuwe RTX-kaarten parten.

2-in-1 wint aan populariteit

IDC voorspelt dat de pc-markt in 2019 met 3,3 procent daalt. Tegen 2023 verwacht het analysebureau een krimp van 391,1 miljoen tot 372,6 miljoen verscheepte toestellen, ofwel een samengestelde jaarlijkse groei van -1,2 procent. De categorie met de sterkste daling, zijn de tablets (-4,4 procent). Voor 2-in-1-systemen is er wel goed nieuws: dat segment zal volgens IDC de sterktste groei vertonen (4,6 procent), onder invloed van enterprise en onderwijs.

De verkoop van traditionele pc’s (desktops, laptops en workstations) blijft relatief stabiel, met een lichte daling van 0,4 procent tegen 2023. IDC heeft voor 2019 wel zijn verwachtingen voor de zakelijke laptopmarkt naar boven bijgesteld, onder invloed van last-minute Windows 10-migratieprojecten, in het bijzonder bij kmo’s met een verouderd computerpark.

“Het wordt verwacht dat notebooks, mobiele workstations en detachable tablets in 2023 53 procent van alle verscheepte personal computing devices zullen uitmaken, een duidelijke meerderheid”, zegt Jay Chou, research manager bij IDC. “Zelfs nu personal computing plaatsvindt op talloze apparaten en opkomende locaties zoals de cloud, gelooft IDC dat er een plaats overblijft voor draagbare apparaten die kunnen evolueren om aan veranderende voorkeuren te voldoen, terwijl ze toch belangrijke maar ondergewaardeerde functies zoals een fysiek toetsenbord behouden.”

 

IDC Personal Computing Device Forecast 2019-2023