Microsoft start in april met meldingen einde Windows 7-ondersteuning

Vanaf volgende maand gaat Microsoft Windows 7-gebruikers informeren over het einde van de ondersteuning voor het besturingssysteem, met meldingen op hun pc.

Op 14 januari van volgend jaar loopt de ondersteuning van Microsoft voor Windows 7 af. Microsoft draait de updatekraan tien jaar na de lancering van het OS definitief dicht. Kritieke updates zoals beveiligingspatches voor lekken zullen met andere woorden uitblijven. Net zoals bij het einde van de Windows XP-ondersteuning destijds wordt het zo heel snel heel onveilig om het besturingssysteem te blijven gebruiken.

Pop-up

Microsoft wil gebruikers waarschuwen voor die realiteit, en start daarom vanaf volgende maand met pop-ups die informeren over het einde van de ondersteuning. Redmond wil gebruikers ook waarschuwen voor de pop-up-waarschuwing, en publiceerde al een blog om ze aan te kondigen. Zo hoopt de softwaregigant vermoedelijk duidelijk te maken dat het wel degelijk om legitieme info gaat, en niet om malware.

De pop-up zal een handvol keer verschijnen voor het einde van 2019, maar wie daar niet mee gediend is kan aanvinken geen nieuwe meldingen meer te willen zien. In het venster zal Microsoft links stoppen naar wat je kan doen, wat in de praktijk natuurlijk niet zo veel is. Gebruikers dienen over te stappen naar Windows 10, al dan niet na de aanschaf van nieuwe hardware.

Weinig opties

Het einde van de ondersteuning wordt door Microsoft aangekondigd sinds de lancering van Windows 7. Het afgelopen jaar wordt er al duidelijk gecommuniceerd dat end of life er zit aan te komen. Volgens Statcounter heeft Windows 7 toch nog steeds een marktaandeel van 33,89 procent vergeleken met andere versies van Windows. Daarmee is het OS meteen ook het op één na populairste ter wereld, na Windows 10. Heel wat systemen worden dus binnen enkele maanden kwetsbaar.

Bedrijven kunnen intekenen op betaalde ondersteuning, maar die is duur zodat dat in de praktijk geen optie is voor de meesten. Wie intekent op Windows Virtual Desktop kan zo ook nog op een veilige manier van Windows 7 blijven gebruik maken terwijl de migratie van de fysieke toestellen op gang wordt gezet. In de praktijk zijn beide opties niet voor de hand liggend, en is het de beste keuze om sbel over te stappen naar een modern besturingssysteem.

Gerelateerd: Einde Windows 7: wat je moet weten voor je upgradet naar Windows 10