AMD  bevestigt komst Ryzen 3000

AMD’s nieuwste generatie van Ryzen-cpu’s staat nog steeds gepland voor het midden van dit jaar. De 7 nm-chip zit zo op schema, maar over de nieuwe GPU-architectuur Navi blijft het stil.

AMD bevestigd dat Ryzen versie 3 op schema zit in een presentatie gericht op investeerders. Op de slides is te zien dat de derde generatie van Ryzen-processors nog steeds gepland staat voor het midden van dit jaar, al blijft een precieze datum voorlopig nog uit.

7 nm

De Ryzen 3.000 line-up wordt gebakken op 7 nm maar blijft compatibel met de bestaande AM4-sockets, zoals AMD bij de lancering van Ryzen ook beloofde. De processors krijgen PCIe 4-ondersteuning mee. Veder zouden ze in lijn liggen van de bestaande Ryzen line-up, en dus in verschillende smaakjes (Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7) beschikbaar zijn. Over een derde generatie Threadripper communiceerde AMD nog niet. Epyc, de servervariant van Ryzen, zou een gelijkaardige opfrissing krijgen.

Over zijn GPU-plannen blijft AMD vager. Navi, de opvolger van Vega, is op papier een veelbelovende uitdager voor het Turing-geweld van Nvidia, maar zelfs uit de meest actuele roadmap van AMD worden we niet echt wijzer. Het ziet er naar uit dat Navi ergens tussen nu en 2020 verschijnt, maar dat hadden we zelf ook wel kunnen gokken. Aanvankelijk leek de chipbouwer te mikken op een lancering in de zomer, maar die werd volgens geruchten uitgesteld.

Concurrentiestrijd

AMD heeft zich op korte tijd opnieuw helemaal relevant gemaakt in de processorwereld. Een sterk en scherp geprijsd portfolio spreekt eindgebruikers en OEM’s aan. Pc-giganten zoals Lenovo en HP bieden steeds meer Ryzen-toestellen aan in hun professionele toestellen. De prestatie-prijsverhouding maakt de chip bovendien aantrekkelijk in toestellen gericht op de uitrol in grote bedrijven. Intel van zijn kant slabakt, komt met weinig nieuws voor de dag, en krijgt zijn 10 nm-portfolio maar niet gelanceerd.

Het is nog maar de vraag of Navi hetzelfde kan doen in concurrentie met Nvidia. Waar AMD Intel op heel wat punten overtreft in cpu-land, blijft het bedrijf moeite hebben in de concurrentie met Nvidia. Die laatste blijft daar zeker in de high-end de absolute kampioen.

Gerelateerd: AMD lanceert ’s werelds eerste 7 nm-gpu