IDC: 5G-smartphones goed voor een vierde van totale markt tegen 2023

IDC voorspelt dat de smartphonemarkt ook in 2019 verder krimpt, maar verwacht wel beterschap vanaf de tweede jaarhelft door toenemende interesse in 5G-smartphones. Die zullen de markt volgens het analysebureau opnieuw vooruit duwen en naar verwachting meer dan een vierde van het totaal uitmaken tegen 2023.

Zo klinkt het in de recentste Worldwide Mobile Phone Tracker die IDC elk kwartaal publiceert. Voor het derde jaar op rij verwacht het analysebureau dat er minder smartphones zullen worden verscheept, zo’n 1,39 miljard in totaal (-0,8%). Vanaf de tweede helft van dit jaar zou de smartphonemarkt opnieuw momentum beginnen krijgen, om te groeien tot 1,54 miljard verscheepte telefoons tegen 2023.

“De grootste vraag die onbeantwoord blijft, is wat de smartphonebranche weer zal laten groeien”, zegt IDC-analist Ryan Reith. “Er bestaat geen twijfel over dat de groei van de industrie is afgenomen om redenen die al zijn vastgesteld – langere vervangingscycli, een uitgedaagde Chinese markt en geopolitieke tegenwind – maar het is kortzichtig om de mogelijkheden van een aantal belangrijke technologische ontwikkelingen die binnen bereik zijn over het hoofd te zien, waarvan 5G de meest significante.”

 

IDC worldwide smartphone forecast 2018Q4

 

IDC verwacht dat met name 5G, maar ook de introductie van de eerste opvouwbare telefoons, de markt weer nieuw leven in zullen blazen. Wanneer de marketingmolen rond 5G goed en wel op gang komt, zal ook de adoptie volgen. De analisten voorspellen een volume van 6,7 miljoen verscheepte 5G-smartphones in 2019, ofwel een marktaandeel van 0,5 procent. Tegen 2023 zou dat moeten oplopen tot 401,3 miljoen toestellen, goed voor 26 procent van de totale markt.

Het is belangrijk om op te merken dat de voorspellingen van IDC uitsluitend gebaseerd zijn op informatie die momenteel beschikbaar is. Ze kunnen nog drastisch veranderen op basis van evoluties in de prijsontwikkeling van 5G-smartphones en het tempo waarop 5G-netwerken worden uitgerold.