2min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding: Van grootmacht tot underdog

Inleiding


WordPerfect is sinds jaar en dag een bekend begrip onder de wat oudere computergebruikers. De DOS-versies van dit programma waren mateloos populair maar na de komst van Windows en het bijbehorende office pakket Microsoft Office verplaatste dit programma meer naar de achtergrond. Er worden echter nog steeds nieuwe versies uitgegeven van deze office suite, de laatste versie dateert uit 2006 en wordt onder de naam Corel WordPerfect Office X3 verkocht, hoog tijd om eens te kijken of WordPerfect Office zichzelf nog kan meten met de huidige Office Pakketten.

Geschiedenis


De DOS-versie van WordPerfect (WP) werd in 1982 uitgebracht door het bedrijf Satellite Software International, opgericht door Bruce Bastian en Alan Ashton. WordPerfect werd snel populair en brak in 1986 met versie 4.2 door op de professionele markt. Functies als onder andere het nummeren van paragrafen, geavanceerde voetnoot-opties, een breed scala een functietoetsen en een enorme database aan printerdrivers, die toen nog niet standaard geleverd werden bij DOS, maakte WordPerfect marktleider. Ook werd er een heus officepakket uitgegeven dat WordPerfect Suite werd genoemd, de voorloper van WordPerfect Office zoals we die nu kennen.


Toen de meeste bedrijven van DOS naar Windows migreerden ging het echter mis, de ontwikkeling van de nieuwe versie voor Windows duurde te lang waardoor Microsoft met haar tekstverwerker Microsoft Word (die toen al aan versie 2.0 toe was) de markt veroverde. De Windowsversies van WordPerfect werden niet goed ontvangen, functietoetsen werden al gebruikt door Windows, printerdrivers werden door Windows geregeld en ook werden, door het gebruik van een oude characterset, verschillende tekens niet meer ondersteund die wel door Microsofts Word werden weergegeven. Het programma had ook te kampen met instabiliteit dankzij de code die bijna rechtstreeks overgenomen was uit de DOS-versie. Dat alles en de agressieve marketingstrategie van Microsoft Office resulteerde in een vrije val van de verkopen van WordPerfect.

In 1993 werd er een samenwerkingsverband met Borland aangegaan, deze bracht o.a. het office pakket Borland Office dat bestond uit onder andere WordPerfect, Quattro Pro (die ook in dit gerecenseerde pakket zit en werd overgekocht van Novell) en WordPerfect Office (niet te verwarren met de huidige versie, dit was een groupware pakket zoals we nu Novell GroupWise kenen, deze naam is later weer gebruikt door Corel).

Tegenwoordig is de afzetmarkt van WordPerfect Office beperkt tot een paar universiteiten, een aantal Amerikaanse overheidsinstanties en een kleine groep consumenten.