Samsung lanceert ‘s werelds snelste flash-geheugen

Samsung is gestart met de volumeproductie van een nieuwe generatie flash-chips. Die overtreffen klassieke SSD’s in snelheid, en zijn bedoeld voor onder andere de smartphones van morgen.

De eerste flash-chips die de nieuwe Universal Flash Storage (eUFS) 3.0-standaard ondersteunen, rollen van Samsungs fabrieksband. In eerste instantie focust Samsung op 512 GB-chips, maar op termijn wil de flashspecialist capaciteiten van 128 GB tot 1 TB aanbieden.

eUFS 3.0 brengt flash-opslag op gelijke voet met klassieke SATA-SSD’s. De standaard staat garant voor een theoretische maximale schrijfsnelheid van 410 MBps, en een leessnelheid tot 2.100 MBps. Met dat laatste overtreft eUFS-flash de SATA-standaard zelfs met factor vier. Volgens Samsung zijnde nieuwe geheugenchips zo dubbel zo snel als het gangbare UFS 2.1-flashgeheugen dat bijvoorbeeld in de nieuwe Samsung Galaxy S10 zit.

Snelle bestandsoverdracht

Hoewel de chips nog deze maand beschikbaar komen, zal het nog even duren voor je ze in smartphones terugvindt. Zodra het zo ver is, kan je uitkijken naar responsievere toestellen met een veel lagere transfertijd. Wie snel een groot bestand van zijn pc naar de smartphone of andersom wil overzetten, kan dat voortaan in enkele seconden doen. Momenteel is het geheugen tientallen keren sneller dan het flash-geheugen op een SD-kaart, al kan daar binnenkort ook verandering in komen. Een nieuwe standaard voor SD-kaartjes loert om de hoek, en die heeft als ambitie ook daar de prestaties op te krikken.

Samsung Semiconductor is de grootste fabrikant van flash ter wereld, en bouwt dus niet alleen chips voor eigen toestellen. Verwacht het snellere flashgeheugen binnenkort op veel plaatsen tegen te komen.

Gerelateerd: Nieuwe specificatie SD-kaarten: SSD-prestaties en 128TB opslagcapaciteit