Nvidia ziet kwartaalomzet met 24 procent dalen

Nvidia heeft het afgelopen kwartaal veel minder GPU’s verkocht dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De chipfabrikant zag zijn omzet met 24 procent dalen. Het was de eerste daling in vijf jaar tijd en de grootste van het afgelopen decennium. Door de vraag naar gpu’s vanuit videogamers en datacenters nieuw leven in te blazen, hoopt Nvidia het tij te keren.

De chipfabrikant rapporteerde een kwartaalomzet van 2,21 miljard dollar, terwijl dat een jaar geleden nog 2,91 miljard dollar betrof. Analisten hadden eerder uitgesproken dat de omzet uit zou komen op zo’n 2,28 miljard dollar.

De nettowinst betrof 567 miljoen dollar, een daling van 48 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Opvallend genoeg zag Nvidia de jaaromzet wél stijgen met 21 procent, goed voor 11,72 miljard dollar. Dit zou te wijten zijn aan de eerste maanden van 2018 toen door de hype rondom cryptocurrency de vraag naar videokaarten nog hoog was.

Oude voorraad

Analisten voorspellen voor dit fiscale jaar een omzetdaling van 4 procent, maar volgens  Stacy Rasgon, analist bij Bernstein Research, komen er weer betere tijden aan: “Ze laten in elk geval een vlakke lijn zien, in plaats van een dalende. Bovendien zaten ze er goed bovenop, anders dan wat mensen dachten”, zegt hij tegen de Wall Street Journal. Iets dat volgens hem suggereert dat er in de tweede helft van het jaar een herstel zou kunnen komen.

De cryptocurrencyval van vorig jaar, die leidde tot het wegvallen van de vraag naar videokaarten, zorgde ervoor dat Nvidia met een grote voorraad bleef zitten. De bijkomende bedrijfsproblemen zorgden ervoor dat de aandelen in een neerwaartse spiraal kwamen. Daarnaast is er sinds oktober vorig jaar ook sprake van een bredere uitverkoop in technologieaandelen. Nvidia verloor meer dan de helft van zijn marktwaarde sinds eind januari, toen het zijn richtlijnen herzag.

Dalende economie China

Nvidia probeert nog steeds de oude voorraad te verkopen in een tijd waarin de wereldwijde economische omstandigheden niet al te rooskleurig zijn. Zo zag China zijn economische groei het afgelopen maand vertragen tot het laagste niveau in 28 jaar tijd. Voor Nvidia zeer schadelijk, aangezien China ongeveer 20 procent van de omzet van het bedrijf vertegenwoordigt. 

Toch verwacht Jensen Huang, CEO van het door hem in 1993 opgerichte Nvidia, dat het bedrijf halverwege dit kwartaal door de voorraad heen is: “Als we daar eenmaal doorheen zijn gekomen, zal de normale dynamiek van ons bedrijf terugkeren”, aldus Huang, die laat weten daarna pas nieuwe producten te kunnen lanceren. 

Bovendien speelt ook nog mee dat de grafische kaarten die Nvidia afgelopen herfst voor de gamingindustrie op de markt bracht niet in grote aantallen worden afgenomen. Naar verluidt wachten gamers op dalende prijzen en meer nieuwe games om deze grafische kaarten met ray tracing aan te schaffen. Daarbij sloot Nvidia ook nog eens minder deals voor wat betreft zijn datacenteractiviteiten.