Bestanden Linux-subsysteem binnenkort toegankelijk via Windows Verkenner

Voor de volgende grote update van Windows 10 wil Microsoft meer synergie brengen tussen het Linux-subsysteem op zijn OS, en het bestandsbeheer binnen Windows zelf.

Microsoft wil het bestandssysteem van zijn Linux-subsysteem voor Windows beter integreren met de rest van zijn OS. Het subsysteem laat ontwikkelaars toe om Linux te draaien binnen Windows, maar de functie leeft vandaag op zijn eigen eiland. In een preview voor de 20H1-update van Windows 10 experimenteert Microsoft nu met de integratie van het Linux-bestandsysteem in Windows Verkenner.

In een screenshot op Twitter zien we hoe ‘Linux’ een afzonderlijke icoontje krijgt ter hoogte van Deze pc, Netwerk, en OneDrive. Met de update kan je bestanden beheren net alsof ze onderdeel zouden zijn van de bestandsstructuur van Windows zelf. De integratie betekent dat de bestandsstructuur ook vanuit andere applicaties zoals Visual Studio toegankelijk is.

Steeds betere ondersteuning

De bestanden staan opgeslagen onder \\wsl$\<naam_linuxdistributie>\. Aangezien er een volwaardig pad bestaat, kan je de bestanden dus ook via de command line aanspreken. Het subsysteem voor Linux werd twee jaar geleden geïntroduceerd. Sindsdien toont Microsoft zijn ambitie om het systeem te blijven ondersteunen met steeds meer nuttige functies.

Wie aan de slag wil gaan met een stabiele versie van de functionaliteit, moet nog geduld hebben. Zoals de naam suggereert is de 20H1-update pas gepland voor de eerste helft van volgend jaar. Na de beschikbaarheid is het nog even wachten op een versie van de update die als stabiel genoeg wordt beschouwd voor gebruik binnen bedrijven.

Gerelateerd: Windows 10-updates voor bedrijven worden minder verwarrend