Microsoft Lite wordt nieuw besturingssysteem voor concurrentie met Chrome OS

Officieel weten we nog niets over ‘Lite’, een nieuw besturingssysteem van Microsoft. Na het uitlekken van het ontstaan ervan eind vorig jaar, komen er nu stilaan wel meer details boven drijven.

Eind vorig jaar kwam aan het licht dat Microsoft aan een nieuw besturingssysteem werkt. Afgaande op de beschikbaar informatie leek dat OS toen Windows Lite te heten. Petri, dat destijds met het nieuws op de proppen kwam, heeft nu nieuwe informatie bemachtigd. Zo zou het besturingssysteem gewoon ‘Lite’ heten, en gaat het dus niet om een variant in de Windowsfamilie.

Chrome OS

Lite met concurreren met Chrome OS, dat flink wat marktaandeel van Microsoft afsnoept in de educatieve sector en bij de instaplaptops. Uit de nieuwe info blijkt dat Microsoft zich concreet richt op twee types toestellen, codenamen Centaurus en Pegasus. Centaurus-toestellen zijn toestellen met twee schermen zoals je ze voorlopig vooral uit patenten kent. Onder Pegasus verstaat Microsoft traditionelere toestellen zoals instaplaptops en Chromebooks.

Het zou de bedoeling zijn om met Lite een herkenbare gebruikservaring af te leveren die toch duidelijk verschillend is van Windows. Lite zal vensters ondersteunen, maar in hoofdzaak bedoeld zijn om één applicatie tegelijkertijd uit te voeren. Voor wie multitasking belangrijk is, blijft Windows het besturingssysteem naar keuze.

Licentiemodel

Net als Windows zal Microsoft Lite aan partners verkopen via licenties. Microsoft hoopt dus zijn bestaande Windows-zakenmodel uit te breiden. Of er een Surface ‘Lite’ zal komen, is onduidelijk, al zit de kans er wel in. Redmond is immers niet vies van referentiedesigns om partners aan te sporen begeerlijke toestellen in de markt te zetten.

Over app-ondersteuning weten we nog niets. Het lijkt logisch dat Microsoft poging tienduizend zal ondernemen om de Windows Store in de relevantie te katapulteren. Op ondersteuning voor traditionele software zouden we niet rekenen.

Het mogelijke succes van Lite zal afhangen van de concrete implementatie. Op papier is het een goed idee om een licht alternatief voor Windows te lanceren. In de praktijk toont Microsoft al vijf jaar consequent aan dat het geen idee heeft van wat gebruikers verwachten van zo’n alternatief. De details die tot nu toe lekte, en van vooral het duidelijke verschil met Windows, geven ons alvast hoop.

Gerelateerd: Windows 10 ‘Lite’ duikt op: nieuwe aanval tegen Chrome OS?