Pc-markt krimpt opnieuw door processortekort

De wereldwijde pc-markt is in het laatste kwartaal van 2018 met 4,3 procent gekrompen, zo stelt Gartner. De daling volgt op twee kwartalen van lichte heropleving van de markt.

Het aantal pc’s dat op jaarbasis wordt verscheept, is voor het zevende jaar op rij gedaald. Het totaal voor 2018 kwam volgens Gartner uit op 259,4 miljoen exemplaren, een daling van 1,3 procent ten opzichte van de 262,7 miljoen units in 2017.

Nochtans waren er dit jaar ook tekenen van stabilisering. Het tweede kwartaal van 2018 was het beste kwartaal dat de pc-markt heeft gekend sinds 2012, met een stijging van 1,4 procent. Dat was vooral te danken aan een upgradecyclus naar Windows 10 in de zakelijke markt. Ook in Q3 noteerde Gartner een minimale groei van 0,1 procent.

Nieuwe daling

In Q4 werden evenwel opnieuw klappen uitgedeeld. Jaar op jaar kromp de markt met 4,3 procent, tot een totaal van 68,3 miljoen verscheepte computers. Gartner onderscheidt twee redenen die dat kunnen verklaren.

“Net toen de vraag in de pc-markt positieve resultaten begon te zien, zorgde een tekort aan CPU’s voor problemen met de toeleverketen”, zegt Gartner-analist Mikako Kitagawa. Chipreus Intel kampt sinds enkele maanden met een achterstand in de levering van processors, wat een rechtstreeks effect heeft op de afzet van pc-fabrikanten.

Daarnaast spelen ook politieke en economische onzekerheid in sommige landen mee, meent Kitagawa. “Er was zelfs onzekerheid in de VS – waar de algemene economie sterk ws – bij kwetsbare kopersgroepen, zoals kleine en middelgrote bedrijven. De vraag van de consumenten bleef zwak tijdens de feestdagen. Kerstaankopen zijn niet langer een belangrijke factor die de vraag van consumenten naar pc’s stimuleren.”

 

Gartner pc-markt Q4 2018

 

Topleveranciers

De topleveranciers blijven net als vorig kwartaal Lenovo, HP en Dell in die volgorde. Samen hebben ze 62,5 procent van de markt in handen, ten opzichte van 59,3 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Lenovo is de sterkste groeier met 5,9 procent jaar op jaar, terwijl HP net 4,4 procent moest inboeten na vier opeenvolgende kwartalen van groei. Dell noteerde een lichte groei van 1,4 procent

Het marktaandeel van Apple lijkt zich opnieuw wat te herstellen, nadat de Mac-verkoop deze zomer flinke klappen kreeg. Apple sluit Q4 af op plaats vier, met een marktaandeel van 7,2 procent.

Gerelateerd: Waarom Mac klappen krijgt in een groeiende pc-markt