AMD lanceert ’s werelds eerste 7 nm-gpu

Op CES lanceert AMD zijn krachtigste grafische kaart tot nu toe. De AMD Radeon VII, gebakken op 7 nm, moet schouder aan schouder staan met Nvidia’s GeForce RTX 2080.

Deze eerste Vega-gpu van de tweede generatie is meteen ook de eerste 7 nm-grafische kaart gebouwd voor gamers, enthousiastelingen en creatieve professionals. AMD’s CEO Lisa Su doet tijdens haar presentatie moeite om het publiek er van te overtuigen dat deze gaming-kaart wel degelijk ook een professioneel kantje heeft.

Specificaties

Onder de heatsink en de drie ventilatoren schuilt een Vega 20-chip met 60 compute units, geklokt op 1,8 GHz. De processor heeft een stevige 16 GB aan high bandwith memory (HBM2) aan boord, intern verbonden met een 2.048 bit-bus goed voor een bandbreedte van één terabyte per seconde. Single precision floating point operation-prestatie zou op 13,8 teraFLOPS liggen, ongeveer 1 teraFLOPS meer dan voorganger Radeon RX Vega 64. Dankzij het 7 nm-proces van TSMC verbruikt de chip 25 procent minder stroom dan zijn voorganger voor hetzelfde rekenwerk.

In eerste instantie is de cpu natuurlijk gericht op gamers. Su maakt zich sterk dat de kaart volstaat voor gamers die hypermoderne titels op de hoogste grafische instellingen willen spelen op een 4K-resolutie. In de presentatie zagen we live hoe framerates boven de 100 fps inderdaad geen probleem zijn met die instellingen voor het nieuwe Devil May Cry 5 en Forza Horizon 4.

Professioneel gebruik

Creatieve pro’s kunnen volgens Su genieten van workloads die ongeveer 30 procent sneller lopen in onder andere Blender, Adobe Premiere en DaVinci Resolve. Rekenwerk via OpenCL krijgt zelfs een prestatieboost tot 60 procent mee. Met die cijfers probeert Su aan te tonen dat de Radeon VII niet hoeft te misstaan in een workstation.

Vergeleken met de Nvidia GeForce RTX 2080 is de Radeon VII meer een antwoord dan een uitdaging. De cijfers die AMD deelt, tonen gelijkaardige prestaties. De Radeon VII is natuurlijk niet compatibel met real time ray tracing, het stokpaardje van de RTX-reeks. Hoe goed de kaart echt is, zal dus voor een stuk afhangen van de prijsstrategie die AMD kiest.

 

Gerelateerd: Nvidia brengt RTX en ray-tracing naar laptop en midrange