Seagate lanceert nieuwe draagbare drives voor back-up en datatransfer

Harde schijf-gigant Seagate introduceert op CES een lading externe drives, van instapmodellen voor de consument tot stijlvolle high end exemplaren voor professionals.

Op CES lanceert Seagate onder zijn premium-merk LaCie twee nieuwe producten: de LaCie Mobile Drive en de LaCie Mobile SSD. De LaCie-producten zetten naar traditie in op hoge prestaties gekoppeld aan een stijlvol en doorgaans minimalistisch design. Ze moeten prosumers en professionals bereiken, met name in de creatieve sector.

Om die doelgroep te verleiden biedt de LaCie Mobile Drive een capaciteit van 1 TB tot 5 TB, verpakt in een erg compacte 2,5 inch-behuizing. Het design met in het oog springende randen maakt het product een interessante optie voor wie een grote capaciteit zoekt maar niet wil inboeten aan stijl.

Snelle SSD

Technisch interessanter is de LaCie Mobile SSD. Die zit in een erg gelijkaardige verpakking maar biedt sequentiële transfersnelheden die vergelijkbaar zijn met die van een interne SATA-SSD. Concreet gaat het om 540 MBps. De maximale capaciteit bedraagt 2 TB. De SSD heeft een USB 3.1 type C-aansluiting op de behuizing, maar kan via een meegeleverd verloopstukje natuurlijk ook op een klassieke USB 3.1 type A-poort worden aangesloten.

De prestaties van de SSD maken het externe ding geschikt voor gebruik als werkdrive. Daarbij komen opnieuw de creatieve professionals in het oog, die de SSD kunnen gebruiken als scratch disk tijdens het monteren van zware videoprojecten. Ook het overzetten van bestanden tussen bijvoorbeeld set en postproductie is één van de doelen van dit product. Om die creatieve insteek nog kracht bij te zetten, stopt LaCie één maand gratis toegang tot het Adobe Creative Cloud All Apps bij zowel de SSD als de traditionele schijf.


Lees dit: Seagate verrast met eerste NAS SSD


De HDD krijgt twee jaar garantie, voor de SSD is dat drie jaar, inclusief drie jaar bescherming door het Seagate Rescue Data Recovery-plan. Daarmee kan je aankloppen bij het Seagate recovery-labo als er om welke reden dan ook (schade, eigen fout) data verloren gaat op de drive. Hoewel er genoeg concurrerende producten in de markt zijn, maakt die uitgebreide garantie de SSD best uniek. Beide LaCie-producten liggen nog deze maand in de winkel.

Traditionele back-up

De back-up-producten onder het Seagate Backup Plus-label spreken voor het grootste deel voor zich. Seagate verfrist vooral het uiterlijk van de intussen gekende back-up-drives. De Backup Plus Ultra Touch is in theorie een volledig nieuwe toevoeging aan het gamma, duidelijk gericht op de consument. De drives zijn immers afgewerkt met stof. Dat is een ideetje dat op zich de vermelding waard is, aangezien stof een steeds belangrijkere plaats in de technologiewereld lijkt te krijgen. Denk maar aan de alcantara-afwerking van Microsoft Surface Laptop, of de hele Google Home line-up.

 

 

Langs de technische kant zien we capaciteiten van 1 TB tot 2 TB voor de Backup Plus Slim en Ultra Touch. De Backup Plus Portable, die ondanks de naam dikker is, biedt een capaciteit van maximaal 5 TB. De hele line-up komt voorzien van twee maanden gratis toegang tot het Adobe Creative Cloud Photography Plan. Met die toevoeging bestendigt Seagate een aanpak die het al enkele jaren handhaaft. De HDD-specialist wil vooral consumenten attent maken op het belang van back-ups door in te spelen op de waarde van digitale foto’s. Tot slot tekent software van Seagate voor het automatisch instellen van back-ups en encryptie present op de harde schijven. Ze komen in de loop van februari en maart beschikbaar.

Gerelateerd: Lees al het nieuws vanop de Consumer Electronics Show