Wacom Clintiq 16 dicht gat tussen hobbyisten en professionals

Wacom heeft een pentablet ontwikkeld die het gat moet dichten tussen creatieve hobbyisten en -professionals. De Cintiq 16 richt zich op tekenaars die de overstap willen maken van tekenen op schermloze pentablets, zoals aangesloten op een computer, naar fysiek tekenen op een scherm.

De Cintiq 16 is een geheel nieuw apparaat, dat zich volgensd Wacom onderscheidt van de gelijknamige Cintiq Pro 16. Voor de introductie van de Cintiq 16 was het The Verge prijstechnisch gezien moeilijker voor artiesten om een overstap te maken naar meer professionele apparaten. Dat aangezien de instap Intuos-tablets al leverbaar zijn vanaf 80 dollar en de Cintiq-lijn pas vanaf zo’n 800 dollar begint. De Cintiq 16 wordt nu aangeboden voor 649 dollar

Schermresolutie en kleurnauwkeurigheid

De Cintiq 16 en de Cintiq Pro-lijn verschillen op het gebied van schermresolutie en kleurnauwkeurigheid. Zo heeft de Cintiq 16 een 2K-scherm, terwijl de Cintiq Pro-tablets geleverd worden 4K-schermen. Verder ligt het kleurbereik van het goedkopere alternatief rond de 72 procent, terwijl de Cintiq Pro’s ongeveer 90 procent Adobe RGB weergeven. Dat betekent dat de kleuren die op de Cintiq Pro worden geproduceerd, nauwkeuriger en levensechter zijn. Artiesten die veelal met animatie werken, adviseert Wacom dan ook een pentablet uit de Cintiq Pro-lijn. Daar waar de kleurnauwkeurigheid niet zo essentieel is, zou de Clintiq 16 volstaan.

Daarnaast wordt de Cintiq 16 geleverd met een 3-in-1-kabel met HDMI- en USB-aansluitingen, zowel geschikt voor Windows- als Mac. Het nieuwste model heeft geen aanpasbare ExpressKey-knoppen of touch-ondersteuning. Gebruikers kunnen dit oplossen door of toetsenbordsnelkoppelingen te gebruiken óf de afzonderlijke 100 dollar kostende ExpressKey Remote te kopen. Deze wordt geleverd met zeventien programmeerbare knoppen.

Herstructurering

De afgelopen jaren heeft Wacom zowel zijn pen-displays- als tablet-lijnen geherstructureerd. Zo verwijst de ooit inleidende Bamboo-tabletlijn nu naar smartpads, die handgeschreven notities naar digitale bestanden converteren. De Intuos-lijn is omgedoopt tot Wacom’s lijn met tablets voor beginners en de Cintiq 16 is een volgende stap waar ervaren Intuos-gebruikers zich in kunnen vinden.

 

Gerelateerd: HP ZBook x2 G4 review: heel specifieke niche

Gerelateerd: Lees al het nieuws vanop de Consumer Electronics Show