Dell zet webcam XPS 13 weer boven het scherm

Dell is ondertussen al aan zijn negende iteratie van de XPS 13 toe. Voor het eerst sinds de introductie van het InfinityEdge-scherm zet de fabrikant de webcam weer boven het schermpaneel.

Dell brak in 2015 potten met zijn InfinityEdge-scherm, dat de bezels bovenaan en langs weerskanten van het display tot een minimum beperkte. Enige nadeel: er was geen plaats meer voor de webcam, die daarom noodgedwongen onder het scherm werd geplaatst. In de nieuwe generatie XPS 13 is Dell erin geslaagd om de webcam wel weer naar boven te verhuizen, dankzij het kleine formaat van amper 2,25 millimeter.

De webcam biedt geen ondersteuning voor Windows Hello. Het is wel mogelijk om de laptop met een vingerafdruksensor te configureren voor biometrische verificatie.

 

Dell XPS 13 camera

Vertrouwd design

Verder blijft het design bijzonder herkenbaar. De 13,3 inch laptop is beschikbaar in een uitvoering met 4K- of Full HD-scherm. De 4K-versie heeft standaard een aanraakscherm, bij de Full HD-variant is touch optioneel. De XPS 13 is HDR-ready met een helderheid tot 400 nits.

Onder de motorkap huist een achtste generatie Intel Core-processor, bijgestaan door 4 tot 16 GB LPDDR3-RAM. Het SSD-formaat gaat van 128 GB tot 2 TB. Met drie USB-C-poorten is er aan aansluitingen geen gebrek. Dell kiest er evenwel voor om maar twee van de drie poorten Thunderbolt 3-compatibel te maken. De derde poort is ‘slechts’ USB 3.1. Dat wespennest van identieke poorten die andere dingen doen, klaarden we in dit artikel al eens uit. Ook een microSD-kaartlezer en audiojack tekenen nog present.

Mars Rover

De XPS 13 geniet naar eigen zeggen van een betere warmtegeleiding dankzij thermische insulatie van Gore. Daardoor wordt de temperatuur van de laptop verlaagd, wat de prestaties en het batterijleven ten goede komt. De technologie van Gore wordt onder meer ook in de ruimtevaart gebruikt om gevoelige apparaten te isoleren, zoals de Mars Rover. Daarnaast werd het aantal heat pipes en fans verdubbeld (2 stuks van elk).

Dell XPS 13 alle kleuren

Voor gebruik binnen een bedrijfsomgeving biedt de XPS 13 dezelfde beheerfuncties en een aantal security-features van de Latitude-lijn. In die reeks kondigde Dell vorige week nog de Latitude 7400 aan, die automatisch wakker wordt wanneer je in de buurt komt van de laptop.

Beschikbaarheid

De Dell XPS 13 met 4K-aanraakscherm is onmiddellijk beschikbaar in de kleurcombinaties Silver/Black en Rose Gold/White. Vanaf later deze maand komt ook de nieuwe Frost/White-combinatie beschikbaar, alsook de varianent met een non-touch Full HD-scherm. Prijzen beginnen vanaf 899,99 dollar.

Gerelateerd: Lees al het nieuws vanop de Consumer Electronics Show