2min

Tags in dit artikel

,

Inleiding

Je zal ongetwijfeld wel eens van FIFA gehoord hebben, misschien heb je het zelfs al een gespeeld. Hoe dan ook: FIFA is een serie games die al meer dan een decennium loopt, het is dus niet zomaar een spel, want elk jaar blijft het goed verkopen.

Oké, toegegeven, de games lijken wel flink op elkaar, en dat is ook logisch. EA heeft sinds het eerste deel alleen maar verbeteringen toegepast, steeds doorontwikkelt en meer functies toegevoegd. FIFA 07 is het huidige resultaat.

Op de footiemarkt zijn er niet veel concurrenten. De enige vergelijkbare serie is de Pro Evolution Soccer reeks van Konami (ook bekend als Winning Eleven). Elk jaar leeft de strijd tussen PES aanhangers en FIFA aanhangers weer op: welke is nou beter?

Om die discussie maar meteen uit de weg te ruimen: geen van beiden is beter. Nu denk je vast dat ik niet goed bij m’n hoofd ben, omdat ik FIFA gelijk trek met PES, of andersom.


Keuzes, keuzes… Wat doe jij als manager?


Laat me mijn uitspraak toelichten. FIFA 07 is een toegankelijke game, ontwikkeld door EA. EA richt zich op de grote markt, van jong tot oud, in principe zou iedereen het moeten kunnen spelen. Hierdoor is op bepaalde dingen aan realisme ingeleverd, ter verhoging van de toegankelijkheid. Natuurlijk kan in het echt niet een speler als Van Nistelrooy naar ADO Den Haag halen, simpelweg omdat die speler dat nooit zou doen, ongeacht het feit dat je hem kan betalen of niet. In FIFA 2007 kunnen dit soort dingen wel, en dat is helemaal niet erg. Wil je echt realisme, ga dan een manager spelen. Ook het voetballen zelf is gewoon toegankelijk. Niet te veel verschillende knoppen, scoren kan al met 1 druk op de "hard schot" toets, maar voor de gevorderde kan er van alles met de bal gedaan worden. Dit maakt FIFA 07 gewoon een leuke en vermakelijke game.


Op zoek naar een nieuwe speler voor je team? De transfermarkt biedt genoeg keus.


PES is echter niet echt toegankelijk voor iedereen, je moet echt veel tijd investeren om überhaupt de bal een beetje in je ploeg te houden, laat staan dieptepasses geven, hoge voorzetten en goals. Dit zorgt er voor dat veel spelers (waaronder ikzelf) snel gefrustreerd raken van PES. Ik wil gewoon lekker een potje voetballen zonder eerst 2 uur te zitten oefenen. Hier staat wel weer tegenover dat het realisme van de spelervaring hoger ligt. Speel je met FIFA op de hoogste moeilijkheidsgraad en win je nog met 10-0 met clubs als NAC Breda of Willem II tegen Chelsea of Barcelona? Tsja, dan kan ik je inderdaad wel PES aanraden voor een nieuwe uitdaging. Een gamer die gewoon zin heeft om af en toe een footie te spelen zonder al te veel stress moet gewoon FIFA halen.