Google bouwt ondersteuning Android 4.0 Ice Cream Sandwich af

Google gaat zijn ondersteuning voor Android 4.0 Ice Cream Sandwich via Play Services afbouwen. Dat framework geeft Android-apps en -apparaten toegang tot belangrijke functies, zonder dat er volledige updates van het besturingssysteem nodig zijn. 

Volgens de internetreus blijven bestaande elementen van de ontwikkelaarskit wel werken en zouden individuele componenten het besturingssysteem in de toekomst blijven ondersteunen. Een groot aantal nieuwere toolkit-iteraties zullen evenwel ten minste Android 4.1 Jelly Bean vereisen.

Ontwikkelaars moeten in deze dan ook een keuze maken: of men levert minimaal twee versies van hun app, één met en één zonder legacy-ondersteuning, of men accepteert dat ze een deel van hun publiek verliezen.

Einde ondersteuning

Met de beslissing is alvast het einde van de ondersteuningstermijn voor Android 4.0 Ice Cream Sandwich ingeluid, al zal het OS nog minstens een tijdje functioneel blijven.

Google maakt zich daar niet te veel zorgen over, aangezien minder dan 1 procent van de Android-gebruikers op Google Play nog gebruikmaakt van Android 4.0 Ice Cream Sandwich, dat dateert uit 2011.

Afgelopen oktober lag het percentage rond de 0,3 procent. Met meer dan 2 miljard actieve Android-gebruikers, gaat het dus nog altijd om zo’n zes miljoen gebruikers die door de beslissing worden getroffen.

Gerelateerd:  Google luistert naar Europa en maakt eigen apps betalend voor fabrikanten