Windows 10 ‘Lite’ duikt op: nieuwe aanval tegen Chrome OS?

Microsoft lijkt te werken aan een nieuwe Lite-versie van Windows 10. Daarmee zou het opnieuw een vuist willen maken tegen de toenemende populariteit van Chromebooks.

In de nieuwe Insider-preview van de Windows 10 SDK (build 18282) wordt verwezen naar een nieuw Lite-product. Het zou gaan om een uitgeklede versie van Windows 10, die volgens Brad Sams van Petri bedoeld is om te concurreren met Chrome OS. Hij baseert zich daarvoor op informatie van anonieme bronnen binnen Microsoft.

Als de berichten kloppen, is Microsoft hiermee alleszins niet aan zijn proefstuk toe. Windows 10 Lite doet opvallend hard denken aan Windows RT en Windows 10 S, en zal alleen met Progressive Web Apps en Universal Windows Apps overweg kunnen. Win32-toepassingen worden niet ondersteund.

“De reden dat Microsoft Windows 10 S moest schrappen, was om plaats te maken voor deze iteratie van Windows”, schrijft Sams. “Het doel van Windows Lite is om het superlichtgewicht te maken, altijd verbonden en op elk type CPU te gebruiken.”

Windows Core OS

Lite zou gebaseerd zijn op Windows Core OS (WCOS), het modulaire Windows-platform waar al sinds langer dan een jaar geruchten over de ronde doen.  Volgens Sams zal het besturingssysteem een andere interface krijgen en mogelijk zelfs niet Windows heten.

Omdat Windows RT en Windows 10 S nog te hard op het klassieke Windows leken, was het voor veel gebruikers moeilijk om voorbij het beperkende karakter te kijken. “Door de gebruikersinterface en de naam aanzienlijk te wijzigen, voelt het hopelijk als een frisse start aan. Microsoft verwijdert de bagage door het OS niet Windows te noemen en hoewel dat een riskante zet is, toont het ook dat het bedrijf begrijpt dat Windows niet haar toekomst is”, besluit Sams.

Het Lite-besturingssysteem zal vermoedelijk niet los verkrijgbaar zijn, maar vooraf op systemen worden geïnstalleerd. Microsoft zou onder de naam Centaurus werken aan een referentietoestel voor de software. De tijdlijn wanneer software en hardware beschikbaar zullen zijn is nog onduidelijk. Wellicht krijgen we meer informatie tijdens Build 2019.

Gerelateerd: ‘Microsoft werkt aan Chromium-browser om Edge te vervangen’