Apple Pay klaar voor Belgische lancering

Apple is klaar om zijn betaaldienst in ons land te lanceren. Apple Pay zou morgen al aan de pers worden voorgesteld. De primeur gaat opnieuw naar BNP Paribas Fortis, dat ook Google Pay als eerste in ons land introduceerde.

BNP Paribas Fortis organiseert woensdag een persmoment waar Apple Pay voor het eerst in ons land wordt gedemonstreerd. Dat meldt De Tijd op basis van anonieme bronnen. De krant schreef eind oktober al dat een lancering er in november zat aan te komen.

Apple Pay werkt gelijkaardig aan Google Pay, dat al sinds maart 2017 in België beschikbaar is, en de mobiele betaaloplossing van Bancontact. Gebruikers bewaren de gegevens van hun betaal- of kredietkaart in een app op hun smartphone en kunnen vervolgens contactloos mobiel betalen via NFC of door een QR-code te scannen.

NFC

Door de combinatie van beide technologieën kan je betalen in elke zaak met een compatibele NFC-betaalterminal of waar een QR-code aan de kassa hangt. Die laatste methode is met name populair bij gebruikers van Payconiq, dat binnenkort samen met Bancontact opgaat in één app, en was tot nu de enige manier waarmee je met een iPhone mobiel kon betalen.

Omdat Apple de NFC-chip in de iPhone niet openstelt voor externe ontwikkelaars, is het wachten op de komst van Apple Pay om via NFC te kunnen betalen. Dat wachten zou morgen dus afgelopen zijn, ten minste voor klanten van BNP Paribas Fortis. Zij krijgen de primeur. Momenteel is nog geen timing van andere banken bekend.

Extra zetje

Gezien het marktaandeel van Apple, zou de komst van Apple Pay betalen met een smartphone weleens een extra zetje kunnen geven in ons land. Vandaag wordt amper 4 procent van de elektronische betalingen in België contactloos uitgevoerd, zo blijkt uit recente cijfers van Mastercard. Het gaat dan om betalingen via smartphone of via de NFC-chip in een bankkaart.

Update 27/11/2018, 16u10: Het nieuws van de komst van Apple Pay naar België werd ondertussen opmerkelijk genoeg bevestigd door de klantendienst van Belfius. De bank kan evenwel nog geen timing geven wanneer de functie voor haar klanten beschikbaar is.

Gerelateerd: Payconiq en Bancontact worden één gezamenlijke app