Microsoft Store accepteert eerste ARM-apps voor Windows 10

Microsoft neemt vanaf nu applicaties aan in zijn virtuele winkel die gebouwd zijn op de 64-bit ARM-architectuur. Met de lancering van Visual Studio 2017 versie 15.9 kunnen ontwikkelaars nu ook ARM64-apps creëren met behulp van een officiële SDK en ontwikkeltools.

Windows 10 op ARM werd bijna een jaar geleden aangekondigd met de belofte van laptops die “always on” en “always connected” zijn. Het scherm springt onmiddellijk aan, LTE-ondersteuning is standaard ingebouwd en de batterij gaat dagen mee.

Voorlopig is de beschikbare Windows-hardware met een ARM-chip eerder beperkt en is er nog werk aan de prestaties van de toestellen. De nieuwe Snapdragon 850 van Qualcomm, die dit najaar in apparaten van Lenovo en Samsung opduikt, moet daar alvast enige verbetering in brengen. Een grotere prestatieverbetering zien we wellicht pas volgend jaar, wanneer de eerste chips op basis van ARM Cortex-A76 verschijnen.

Visual Studio

Ondertussen probeert Microsoft van zijn kant de prestatieproblemen aan te pakken door zieltjes te winnen bij de ontwikkelaars. Het is al enige tijd mogelijk om x86-apps te emuleren op het ARM-platform, maar een native app werkt nog altijd beter.

Met de lancering van Visual Studio 15.9 kunnen ontwikkelaars hun Universal Windows Platform (UWP)-, C++, en Win32-apps ook hercompileren om native op Windows 10 op ARM te werken. Die ARM-apps kunnen ze vanaf nu aanbieden via de Microsoft Store.

Gerelateerd: ARM toont Windows 10 toekomstplannen en valt Intel aan