Samsung stopt volledige Ubuntu desktop in Galaxy Note 9

Samsung start met een privébèta van Linux over DeX. De desktopomgeving van Samsung krijgt ondersteuning voor Ubuntu 16.04 LTS. Wie graag hiermee wil experimenteren, kan zich online inschrijven.

Samsung koppelt al langer een aparte desktop DeX-omgeving aan de Galaxy S-, Tab S- en Note-toestellen. Tot de Samsung Galaxy S9 had je daarvoor een apart docking station nodig die extra koeling combineerde met de nodige connectiviteit om de desktopomgeving optimaal te gebruiken.


Lees dit: Waarom USB-C op een monitor de heilige graal is


De Samsung Galaxy Note 9 en Tab S4 schrappen de nood aan een docking station dankzij verbeterde koeling en sterkere prestaties volgens Samsung. Het enige wat je nodig hebt, is een USB-C naar HDMI dongle of een USB-C-monitor. Van zodra je het toestel koppelt, verschijnt er een desktopomgeving op het grote scherm om productiever te werken. De Galaxy Tab S4 ondersteunt die desktopomgeving ook zonder dat je een monitor erop aan sluit.

Privébèta

Samsung breidt DeX binnenkort uit met een volwaardige Linux OS: Ubuntu 16.04 LTS. Ubuntu wordt enkel ondersteund door de nieuwste toestellen: Galaxy Note 9 en Galaxy Tab S4. Eigenaars van een Samsung Galaxy S8, Note 8 of S9 hebben pech.

Zowel de Galaxy Note 9 als Tab S4 hebben minstens 8 GB vrije opslag nodig en meer dan 4 GB geheugen. Alle packages moeten gecompileerd worden voor Arm 64. Omdat het een bèta is, kan Linux via DeX ineens crashen door een gebrek aan geheugen.

Samsung hoopt dat Linux via DeX ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om onderweg te kunnen blijven werken. De Galaxy Tab S4 zou hiermee zelfs de volledige Linux-omgeving op het scherm kunnen tonen zonder nood aan een extra monitor.

Wie interesse heeft om aan de privébèta deel te nemen, kan zich hier inschrijven. Je ontvangt daarna een downloadlink via mail waarmee je aan de slag kan.