Samsung kiest voor uitgeklede Android-ervaring met ‘One UI’

Samsung toont op zijn ontwikkelaarsconferentie de nieuwe richting die het met zijn Android-schil wil uitgaan. Na TouchWiz en vervolgens Samsung Experience, introduceert het ‘One UI’. Dat biedt een meer uitgekleed en minimalistisch design.

Omdat veel van Samsungs telefoons zoals de Galaxy S9+ en Note 9 gigantische schermen hebben, is One UI daar voortaan op aangepast. Zo worden verschillende apps opgesplitst in een weergave- en interactiegebied. In de berichten-app toont het bovenste deel van het scherm bijvoorbeeld een preview, terwijl je in het onderste deel door de berichten kan navigeren. Allemaal om bediening met één hand te vereenvoudigen.

Ook bedieningselementen die zich nu vaak bovenaan het scherm bevinden, zoals de knop om content te delen met andere apps, verhuizen naar een positie onderaan het scherm. Op dit momenten hebben we nog niet meer details over wat er nog allemaal verandert en verschuift, maar Samsung beweert flink schoon schip te hebben gemaakt zodat je “kan bereiken wat je wilt” en “content en features binnen handbereik hebt”.

Nachtmodus

De Zuid-Koreaanse fabrikant introduceert ook een nachtmodus die een zwarte achtergrond gebruikt. De software kan de kleuren van de UI zelfs aanpassen aan de kleur van je hardware. Gebruik je een lichtpaarse Note 9, dan kan je ook de software helemaal in die kleurtint zetten.

Afgaande op de eerste beelden, lijkt de Android-schil van Samsung effectief een stuk soberder dan Samsung Experience en vooral TouchWiz daarvoor. Wellicht maakt de nieuwe software voor het eerst zijn intrede op de nieuwe Galaxy S10 die begin volgend jaar wordt gelanceerd.

OneUI_Madetofocus

OneUI_Focusonthetaskathand

OneUI_Interactnaturally

OneUI_Viewcomfortably