Windows 10 brengt betere Focus Assist en hoge DPI-ondersteuning naar Windows Insiders

Microsoft heeft net een nieuwe preview van Windows 10 gelanceerd: build 18277. Het gaat om functies en updates voor de volgende grote Windows 10 update in de eerste jaarhelft van 2019. Nieuwe verbeteringen zijn Focus Assist en een betere ondersteuning voor hoge resolutieschermen.

Microsoft heeft een nieuwe build losgelaten aan Windows Insiders die in de Fast Ring zitten. Deze versie bevat een aantal nieuwe functies die je direct kan uitproberen wanneer je geregistreerd bent als Windows Insider. De builds dienen als testtraject om de volgende Windows 10 update voor te bereiden die in de eerste jaarhelft van 2019 verschijnt.

Nieuwe functies

Microsoft verfijnt Focus Assist nog meer in de nieuwe build. Tot nu kon je de functie al inschakelen met een aantal parameters. Vandaag komt daar ook een optie in dat je gefocust kan blijven werken zonder afleidingen wanneer je een applicatie over het volledige scherm actief is. Handig wanneer je Excel-tabellen analyseert of een pdf leest.

Voortaan kan je de helderheid van je laptopscherm gradueel aanpassen met een slider in plaats van vijf stappen (0 – 25 – 50 – 75 – 100) in het Action Center. Je kan bovendien de sneltoetsen aanpassen zodat je kan kiezen wat het belangrijkste is voor jou in dat menu.

Voor de liefhebbers zijn er ook een heleboel nieuwe emoji toegevoegd die met de Emoji 12-release samen vallen.

Microsoft maakt ook eindelijk werk van schaalproblemen op hoge resolutieschermen bij Win32-software. Er zit vandaag al een experimentele functie in Windows 10 die schaalproblemen probeert te elimineren. In de nieuwe build is die optie voortaan altijd standaard ingeschakeld.

Huidige update?

Tot slot krijgt Windows Security een extra Windows Defender Application Guard-optie. Vanaf nu kunnen Microsoft Edge-gebruikers een optie inschakelen om de toegang tot hun camera en microfoon te verbreken tijdens het browsen. Je moet de functie eerst wel inschakelen in Application Guard. Lees hier hoe je dit moet doen.

Ondertussen is er nog geen duidelijkheid wanneer de Windows 10 October 2018 Update officieel wordt uitgerold. De downloadpagina toont nog steeds de April 2018 Update. De update zit vandaag nog vast bij de Slow Ring testers. De originele update lanceerde begin oktober, maar werd een week later opnieuw ingetrokken door Microsoft omdat gebruikers klaagden over verwijderde bestanden. Afwachten wanneer Microsoft de update opnieuw beschikbaar stelt voor iedereen.

Wie graag de nieuwe Windows 10-functies wil bèta-testen, kan als Windows Insider aan de slag. Schrijf je hier in om te starten.