Microsoft maakt Office 2019 duurder: dit zijn de nieuwe prijzen

Microsoft heeft de prijzen van zijn Office 2019-licenties met om en bij 7 procent verhoogd, in wat alleen maar kan worden omschreven als een poging om gebruikers in de richting van Office 365 te duwen.

De prijsverhoging werd al in juli aangekondigd. Office 2019 is de on-premises versie van Microsofts kantoorpakket. Klanten betalen eenmalig een licentie om de software levenslang (of op z’n minst tot het einde van de ondersteuningstermijn) te gebruiken.

Microsoft begrijpt dat zo’n on-premises versie voor sommige klanten nog steeds de voorkeur geniet of simpelweg noodzakelijk is. Tegelijk steekt het bedrijf niet onder stoelen of banken dat het zelf de toekomst van zijn kantoorpakket in de cloud ziet. Daarbij betalen klanten volgens een maandelijkse of jaarlijkse abonnementsformule.


Lees dit: Wat je moet weten over Microsoft Office 2019 en Office 365


Dat de cloudversie de toekomst heeft, maakte Microsoft dit jaar duidelijker dan ooit in zijn communicatie: Office 365 is waar alle innovatie gebeurt en nieuwe functies als eerste beschikbaar zijn, Office 2019 is slechts een afgeslankte momentopname.

De prijsverhoging van Office 2019 lijkt een poging om de keuze voor Office 365 nog aantrekkelijker te maken. Microsoft argumenteert dat het hiermee vooral “de aanzienlijke toegevoegde waarde van het product in de loop van de tijd” wil weergeven. Daarnaast weerspiegelt de nieuwe prijs volgens Microsoft beter de kosten en de vraag van klanten en sluit hij beter aan bij de cloudprijzen.

Office 2019 komt in drie verschillende versies:

  • Office 2019 voor Thuisgebruik en Studenten: Deze versie is de enige die niet duurder wordt, met nog steeds een adviesprijs van 149 euro. Voor dat geld krijg je toegang tot Word, Excel en PowerPoint op één pc of Mac. De licentie laat niet toe om de applicaties voor professionele doeleinden te gebruiken.
  • Office 2019 voor Thuisgebruik en Zelfstandigen: Deze versie is ongeveer 7 procent duurder geworden en kost voortaan 299 euro. Het geeft toegang tot Word, Excel, PowerPoint, OneNote en Outlook op één pc of Mac. Deze licentie laat wel toe om de applicaties voor professionele doeleinden te gebruiken.
  • Office 2019 Professional: Deze versie wordt net geen 7,5 procent duurder, met een nieuw prijskaartje van 579 euro. Professional geeft toegang tot Word, Excel, Powerpoint Outlook, OneNote, Publisher en Access op één pc (er is geen Mac-variant). Deze versie richt zich vooral op gebruik in kmo-omgevingen.