Google Chrome komt naar Windows 10 op ARM

Google Chrome zou in de loop van volgend jaar ook voor Windows 10 op ARM beschikbaar zijn. Dat zegt een topman van Qualcomm, maar de details blijven beperkt.

De eerste Windows 10-pc’s met een ARM-chip zijn ondertussen al een tijdje op de markt. HP, Asus en Lenovo hebben allemaal reeds een of meer toestellen gelanceerd. De laptops worden geroemd om hun batterijduur, maar schieten nog te kort op prestaties en compatibiliteit met Win32-apps.

Windows 10 op ARM emuleert ‘klassieke’ x86-apps zodat ze werken met de ARM-processor. Dat laat zich evenwel voelen in de prestaties. Microsoft verbetert de situatie geleidelijk, bijvoorbeeld met de recente toevoeging van 64-bit ondersteuning, maar de situatie is nog steeds niet ideaal. De beste oplossing is om een applicatie te hercompileren voor 64-bit ARM-processors.

Google Chrome

Ook Google Chrome, met voorprong de populairste browser van het moment, gebruikt vandaag de ingebouwde Win32-emulator op Windows 10 op ARM. In een interview met Android Authority zegt Qualcomm-topman Miguel Nunes dat een ARM-port van Google Chrome in de maak is en in de tweede helft van volgend jaar klaar moet zijn.

“We werken nog steeds met de verschillende OEM’s en ontwerpen. Ik verwacht dat je het waarschijnlijk rond de tweede helft van volgend jaar zult zien. Elke OEM bepaalt wat de timeline van de lancering is, maar we werken er actief aan”, zegt de senior director of product management.


Lees dit: Windows 10 op ARM: is dit de toekomst van mobiele toestellen?


Onduidelijk

Het antwoord van Nunes laat nog enige onduidelijkheid bestaan, in het bijzonder omdat hij Google niet bij naam noemt. Volgens Android Authority kan dat er op wijzen dat Qualcomm met specifieke OEM’s samenwerkt om een ARM-versie van Chrome (in eerste instantie) alleen op enkele specifieke toestellen beschikbaar te maken.

Zoiets zou ongezien zijn, maar duidt wel op het belang dat Google Chrome vandaag heeft. Windows 10 op ARM kan alleen succesvol zijn als de apps die je het liefst gebruikt er goed op werken. Een native app biedt in dat opzicht een significant betere gebruikservaring tegenover een geëmuleerde versie.