‘Apple verruilt Intel-processors vanaf 2020 voor eigen chips’

Volgens analist Ming-Chi Kuo, die achter talloze voorspellingen over nieuwe producten van Apple zit, is de computerfabrikant bezig met de productie van zijn eigen chips. De analist verwacht dat deze ergens rond 2020 voor het eerst in een Mac verschijnen. 

Dit blijkt uit een rapport gericht aan investeerders, dat verschillende techmedia in handen kregen. Apple zou al langere tijd af willen van Intels processors om niet meer afhankelijk te zijn van de chipfabrikant. iPhones, iPads en Apple TV’s zijn al voorzien van een door Apple zelf ontworpen A-chip.

Eenvoudig zal de overstap van Intel-chips naar Apples A-chips niet zijn. De nieuwe ARM-gebaseerde chiparchitectuur, vraagt om een aanpassing van de software zoals we die nu kennen. Intel maakt namelijk gebruik van de x86-architectuur.

Kuo vermoedt dan ook dat low-end Macs als eerste worden voorzien van eigen Apple-chips en dat professionele toestellen pas later volgen.

Autonome Apple Car

De Taiwanese chipmaker TSMC blijft volgens de analist de enige leverancier van de Apple-chip. Zo brengt TSMC naar verwachting volgend jaar de A13-chip op de markt en in 2020 de A14-chip.

Geruchten dat Apple zou werken aan een eigen auto steken ook nu weer de kop op. Ook Kuo verwacht namelijk dat een Apple A-chip rond 2023 in een zelfrijdende Apple Car ingebouwd wordt en dat TSMC de productie van de chips op zich neemt.