Volledige Photoshop CC-versie komt naar iPad in 2019

Adobe brengt de volledige Photoshop CC-ervaring naar de iPad volgend jaar. Vandaag is er nog maar een beperkte versie voor iOS. De interface ziet er nu hetzelfde uit als de desktopversie, maar geoptimaliseerd voor aanraakbediening en met cloudsynchronisatie.

Adobe heeft al jaren een mobiele versie van zijn meest populaire desktop-toepassingen. De mobiele versies misten heel wat functionaliteit, maar het was net genoeg om op een tablet kleine aanpassingen te doen wanneer je geen laptop of desktop in de buurt hebt. Adobe schrapt in 2019 de ‘light’-versie en komt met de volledige Photoshop CC-ervaring, identiek aan de desktopapplicatie.

De interface is aangepast voor aanraakbediening, maar anciens zullen heel snel hun weg vinden in de gelijkaardige menustructuur. De iPad-app draait dezelfde Photoshop-code als de desktopvariant, maar niet elke functie is beschikbaar op de iPad-versie vanaf dag één. Adobe werkt aan een plan om in de toekomst meer functionaliteit toe te voegen. Naast touch kan je ook de Apple Pencil gebruiken.

Cloudsynchronisatie

De cloud is een essentieel onderdeel van de iPad-versie van Photoshop CC. Alle aanpassingen synchroniseren in de cloud, zodat je naadloos kan verder werken op de desktopversie en andersom. Je hoeft niet langer bestanden converteren, importeren of exporteren. Heb je een functie nodig die niet op de iPad-versie zit? Dan kan je gewoon doorwerken op de desktopapplicatie.

Photoshop CC is niet de enige tablet-app waaraan Adobe werkt. Er is ook nog Project Gemini, een schilderapp dat raster graphics, vector drawing en de Photoshop-engine combineert in één app. Er is ook een naadloze cloudsynchronisatie met de desktopversie van Photoshop. Zo kan je tekeningen van de iPad verwerken op een computer zonder dat je alles moet importeren.