Lenovo overwinnaar in gestagneerde pc-markt

Gartner en IDC hebben hun cijfers voor de pc-verkoop in het afgelopen kwartaal gepubliceerd. Naar goede gewoonte zijn beide analysebureaus het niet helemaal eens in hun cijfers. In het algemeen schetsen ze het beeld van een pc-markt die opnieuw stagneert, met Lenovo in de leiderspositie.

Gartner noteert een wereldwijde pc-verkoop van 67,2 miljoen verscheepte toestellen in Q3 2018. Dat komt neer op een marginale groei van 0,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. IDC’s verkoopcijfer ligt met 67,4 miljoen verscheepte toestellen iets hoger, maar betekent wel een daling van 0,9 procent jaar op jaar.

De gestagneerde verkoop volgt op een kwartaal van lichte opflakkering. Q2 2018 was het beste kwartaal voor de pc-verkoop sinds 2012, met een kleine groeispurt die vooral te wijten was aan de migratie van bedrijven naar Windows 10.

 

Gartner pc-markt Q3 2018
Bron: Gartner (aantallen zijn in duizendtallen)

Waar IDC en Gartner het vorig kwartaal niet eens waren over de grootste speler op de markt, wordt Lenovo ditmaal door beide analysebureaus als leider naar voren geschoven. Gartner schrijft Lenovo een marktaandeel van 23,6 procent toe (15,889 miljoen units), terwijl IDC het marktaandeel op 24 procent schat (16,152 miljoen units).

 

IDC pc-markt Q3 2018
Bron: IDC (aantallen zijn in duizendtallen)

Beide analysebureaus noteren groeicijfers voor Lenovo, HP en Dell. IDC berekent daarnaast ook een groei van 8,5 procent voor Acer. Beide bureaus zijn het erover eens dat Apple opnieuw een tegenvallend kwartaal achter de rug heeft, ondanks de toevoeging van vernieuwde MacBook Pro’s aan het portfolio.

“De pc-markt werd nog steeds aangedreven door een gestage vraag naar zakelijke pc’s onder invloed van hardware-upgrades naar Windows 10”, zegt Gartner-analist Mikako Kitagawa. “De zwakke vraag naar consumenten-pc’s bleef voortduren en compenseerde de sterke omzet in de zakelijke markt.”

Gartner verwacht dat de markt nog zeker tot 2020 een positieve invloed zal ondervinden van de Windows 10-upgradecyclus bij bedrijven.

Gerelateerd: Waarom Mac klappen krijgt in een groeiende pc-markt