Microsoft Search verenigt Windows 10, Office 365 en Bing in één zoekbalk

Microsoft kondigt tijdens zijn Ignite-conferentie een volledig nieuwe zoekervaring aan die Windows, Office en Bing combineert. Microsoft Search verschijnt eerst op Bing en Office.com, en zal later ook op andere plaatsen opduiken.

Bing verdwijnt niet, maar Microsoft combineert de resultaten van zijn online zoekmotor met informatie en commando’s uit Windows-applicaties. Ook gepersonaliseerde resultaten, zoals bijvoorbeeld je contacten, verschijnen tussen de suggesties.

Microsoft werkt al enkele jaren aan een eengemaakte en persoonlijke zoekervaring in Office 365. Het resultaat van die inspanningen wordt nu doorgetrokken naar Windows 10 en verder uitgebreid. De zoekbalk wordt op een “consistente, prominente plaats in Edge, Bing, Windows en Office-apps” geplaatst, zodat de zoekfunctie “altijd maar een klik verwijderd is”. De zoekfunctie werkt contextbewust en zal pro-actief resultaten en suggesties tonen.

Vanaf vandaag start Microsoft een preview van Microsoft Search in Office.com, Bing en SharePoint Mobile. Windows, Edge en andere versies van Office volgen in de komende maanden.

De uitbreiding van de Office 365-zoekfunctie past binnen Microsofts bredere strategie van Microsoft 365, dat Office 365 combineert met Windows 10 en Enterprise Mobility + Security.

Microsoft Graph + Bing

Microsoft Search is gebaseerd op een combinatie van de gecentraliseerde Microsoft Graph API en de semantische kennis van Bing. De Microsoft Graph zorgt voor het inzicht in de organisatie en het werkleven van de gebruiker (documenten, relevante contacten, veelgebruikte diensten…). Bing levert informatie over de wereld buiten de organisatie.

Die samenwerking moet ervoor zorgen dat Microsoft Search niet alleen eenvoudige zoekopdrachten kan beantwoorden, maar ook complexe vragen zoals “Kan ik mijn vrouw en kinderen meebrengen op een werktrip?”. Dat combineert de natural language processing van Bing met het inzicht van de Microsoft Graph in interne documenten van de organisatie.