Samsung Galaxy Note 9 schrapt docking station voor DeX desktopmode

Sinds de introductie van het DeX docking station bij de Galaxy S8 wil Samsung absoluut een desktopomgeving op je smartphone krijgen. Vandaag is dat docking station niet meer nodig bij de Galaxy Note 9, waarbij een USB-C naar HDMI-conversiestuk genoeg is.

Samsung wil van een smartphone ook een desktopcomputer maken. Sinds de Samsung Galaxy S8 heeft het daarvoor DeX ontwikkeld, een docking station met USB, HDMI en ethernet. Met de Galaxy S9 eerder dit jaar kondigde het een nieuwe versie aan waarbij de smartphone plat ligt in het docking station. De ethernetaansluiting verdween, maar de hoofdtelefoonaansluiting was opnieuw beschikbaar. Ineens is dat allemaal niet meer nodig.

DeX Universele dongle

Met de aankondiging van de Samsung Galaxy Note 9 laat Samsung ook ineens weten dat het docking station niet meer nodig is om van DeX te genieten. Door middel van een USB-C naar HDMI-conversiestuk kan je onmiddellijk van de desktopomgeving genieten. Mogelijk hebben ze de mosterd bij Huawei gehaald, dat een gelijkaardige functionaliteit bij de Mate 10 Pro introduceerde vorig jaar.

 

 

Door enkel een conversiestuk te gebruiken, is de kans groot dat heel wat gebruikers DeX gaan ontdekken. Samsung mikt tijdens de presentatie op een second screen ervaring als toevoeging aan zijn desktopmode die het voordien massaal probeerde te pushen. Je kan zo het extra scherm gebruiken om een video op een groter beeld te bekijken of om een PowerPointpresentatie te geven terwijl je je telefoon kan blijven gebruiken.

Carbon koeling

De USB-C naar HDMI-adapter is handig, maar steeds meer monitors krijgen ook USB-C ondersteuning. Dan is een conversiestuk zelfs helemaal niet meer nodig en kan je direct van een tweede scherm en desktopomgeving genieten. Dikwijls hebben zo’n schermen ineens enkele USB-aansluitingen achteraan, zodat je een muis en toetsenbord aansluiten voor de desktopmode.

Lees dit: Waarom USB-C op een monitor de heilige graal is

Aparte koeling was de belangrijkste reden waarom vroegere modellen een apart docking station nodig hadden. De ventilator koelde de telefoon actief, zodat betere prestaties mogelijk zijn in een desktopomgeving. Dankzij een volledig nieuwe koeloplossing (met o.a.carbon) in de Note 9 is actieve koeling niet meer nodig voor DeX.

Samsung toonde op zijn Unpacked-event een eigen USB-C naar HDMI-conversiestuk, maar het werkt met eender welk merk van dongle dat je in huis zou hebben liggen of wil kopen. De nieuwe DeX-omgeving werkt overigens ook op de Samsung Galaxy Tab S4 die vorige week werd aangekondigd.