Winepak installeert Windows-software eenvoudiger op Linux

Wie de switch naar Linux wil maken maar Windows applicaties niet achter zich wil laten, kent vermoedelijk Wine. Die laatste is een compatibiliteitslaag over Linux om Windows software te draaien. De installatie ervan is niet altijd eenvoudig, maar Winepak maakt daar korte metten mee.

Wine zorgt er vandaag voor dat je Windows applicaties kan draaien op Linux of andere POSIX-compliant besturingssystemen. De installatie ervan is voor sommigen echter te complex, maar Winepak kan daarin verandering brengen volgens TechRepublic.

Flatpak

Allereerst heb je Flatpak nodig op Linux. Hiermee creëer je een sandbox-omgeving waarin gebruikers applicaties geïsoleerd van de rest van het systeem kunnen draaien. Ze worden in een container gestoken, zodat je geen zorgen hebt rond dependencies. Je installeert de container en het werkt, eenvoudiger kan haast niet.

Winepak hangt daar zijn wagonnetje aan door Windows applicaties in een container aan te bieden die je kan installeren op Linux. TechRepublic neemt het volgende voorbeeld: stel dat je Notepad++ wil installeren. Met Winepak moet je maar één commando uitvoeren: sudo Flatpak install winepak org.notepad_plus_plus.Notepad-plus-plus.

Fortnite

De installatie ervan vraagt wel wat tijd, omdat het een volledig Wine-applicatie in een container moet downloaden. Eens dat achter de rug is, kan je Notepad++ gebruiken. Het spreekt voor zich dat je eerst wel Flatpak moet installeren op je systeem. Voeg daarna de nodige repositories toe en installeer ook Winepak.

Eens dat allemaal gebeurd is, kan je elke Windows applicatie installeren die in de Winepak repository zit. Vandaag kan je al het volgende (vooral games) installeren: Overwatch, World of Warcraft, League of Legends, Path of Exile, World of Tanks, Cemu (Wii U-emulator) en Notepad++. Wanneer we naar de applicaties in GitHub kijken, zien we ook Fortnite, Polygonal Planet Project (Unity3D-tool) en Internet Explorer 8. We vermoeden dat het niet lang zal duren voor die ook in de repository beschikbaar zullen zijn. Afhankelijk van het succes van Winepak zal het aantal applicaties snel aandikken.