Belg loopt niet warm voor mobiel werken

Mobiele technologieën hebben ervoor gezorgd dat werk en privé meer dan ooit in elkaar over lopen. Slechts één op drie Belgen ervaart dat als een positieve evolutie. Zij kiezen meer dan de rest van Europa voor een duidelijke scheiding, zo blijkt uit een recent onderzoek in opdracht van Samsung.

Samsung bevroeg 5.005 respondenten in tien Europese landen naar hun houding tegenover mobiele technologie op de werkvloer. De helft van de Europeanen is van mening dat het een positieve impact heeft gehad. In België is maar 32 procent diezelfde mening toegedaan. 15 procent van de Belgen beschouwt het zelfs als een expliciet negatieve evolutie, tegenover 7 procent op Europees niveau.

Beloftes

Een mogelijke reden daarvoor is dat de Belg er niet van is overtuigd dat de beloftes van mobiel werken worden waargemaakt. 43 procent is het er niet mee eens dat mobiele technologie tot een betere work-lifebalans heeft geleid, en 33 procent vindt niet dat het hem of haar productiever heeft gemaakt.

Meer dan de helft van de Belgen (57%) heeft niet het gevoel dat ze meer flexibiliteit hebben om te kiezen waar en wanneer ze werken. Maar 17 procent vindt dat ze vandaag meer vanop locatie kunnen werken dankzij mobiele technologieën.

Vier op tien Belgen geeft wel toe dat ze dankzij mobiele technologie makkelijker met collega’s kunnen samenwerken die zich op een andere locatie bevinden. Daarmee zijn we evenwel nog altijd de slechtste van de klas en scoren we 11 procentpunten onder het Europese gemiddelde.

Werk en privé

Mobiel werken heeft als gevolg dat de grenzen tussen werk en privé vervagen. “We noemen het de blurred world“, zegt Serge Vandriessche, Algemeen Directeur van Samsung België. “Alles evolueert, van de werkuren tot de inrichting van onze kantoren, omdat mobiele telefoons traditionele werk/privéruimtes, momenten en etiquette minder duidelijk maken.”

Die ‘blurred world’ is niet de wereld waar de gemiddelde Belg in leeft. We houden werk en privé in vergelijking met onze Europese collega’s veel liever gescheiden. Ongeveer de helft (48%) van onze landgenoten maakt zich niet beschikbaar voor het werk buiten de bedrijfsmuren en reguliere kantooruren. Omgekeerd zijn we ook veel minder geneigd om persoonlijke informatie te delen met collega’s of vriendschappen te sluiten op het werk.