Microsoft werkt aan beter Opdrachtprompt voor Windows 10

Tot een paar jaar geleden werd Opdrachtprompt, het bekende DOS-venster, stiefmoederlijke behandeld. Het zag er nog altijd hetzelfde uit als vroeger en moest er zo klassiek mogelijk uitzien. Met Windows 10 komt daar binnenkort verandering in.

Wie vandaag CMD intypt in het startmenu en op Opdrachtprompt klikt, wordt nog altijd verwelkomd door een lelijk venster dat al tientallen jaren hetzelfde is. Ze hebben er altijd ‘droog’ uit gezien omdat dit type vensters voor Microsoft speciaal is. Wat je hierin verandert zou het besturingssysteem kunnen laten crashen. Niemand ziet graag een blauw scherm op zijn Windows-toestel.

Windows-console

De laatste jaren heeft Microsoft het Opdrachtprompt al een beetje liefde gegeven. Zo kan je met de toetsenbord sneltoetsen voortaan knippen, kopiëren en plakken en kan je het venster maximaliseren. Enig nadeel: je wint hierbij in lengte maar de breedte bleef hetzelfde ondanks de extra ruimte. Het ondersteunt voortaan ook 16 miljoen kleuren en VT escape sequences voor een rijkere console output.

Het zijn kleine stappen in de juiste richting, maar vergeleken met macOS en Linux heeft de Windows-console nog heel wat werk voor de boeg. Er zijn wel externe tools die uitgebreidere consoles aanbieden voor Windows, maar die gebruiken nog steeds het klassieke opdrachtprompt om het daarna op de achtergrond te laten draaien. Deze aanpak is zet Microsoft geen stap dichter bij Linux of macOS.

Nieuwe API

Alles gaat echter binnenkort veranderen. Microsoft werkt aan een betere Windows-console die veel flexibeler moet zijn en meer capaciteiten heeft. Belangrijke nuance: ze willen niet de command-line programma’s zelf aanpassen. Ze willen vooral de tekst-intensieve vensters veranderen die command-line applicaties gebruiken zoals Powershell, cmd en Windows subsystem for Linux.

De nieuwe en verbeterde API zou in de nieuwste Insider builds moeten zitten van Windows 10, maar er is behalve een blogpost van Microsoft weinig extra informatie bekend. Vermoedelijk krijgen we binnenkort meer info wanneer de API publiek bekend wordt gemaakt. Tot dan moeten we het doen zonder emoji-ondersteuning, tabbladen, rijke Unicode en talrijke andere dingen dat de Windows-console vandaag nog niet kan.