2min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

De Intel X58-processoren zijn al een tijd lang aan vervanging toe. Sinds het Amerikaanse bedrijf de Sandy Bridge-reeks introduceerde bleken de processoren niet langer interessant te zijn, de Sandy Bridge-processoren konden de snelheid van de X58-processoren nagenoeg evenaren en dat voor een veel lagere prijs. Zowel Intel als de enthousiastelingen kijken dus al sinds januari van dit jaar uit naar de lancering van een nieuwe reeks high-end processoren welke de naam Sandy Bridge E zullen dragen.

Waar de ‘E’ nou precies voor staat is onduidelijk. Gedacht wordt aan Extreme en Enthousiast. Hoe dan ook is duidelijk wat deze nieuwe serie inhoudt: snelheid, snelheid en nog eens snelheid. Intel moet ook wel, gezien de prestaties van de standaard Sandy Bridge-processoren.



De Sandy Bridge E-processoren worden geproduceerd voor een nieuwe socket met de aanduiding Socket LGA 2011. Het getal in deze aanduiding geeft aan hoeveel contactpunten moederbord en processor hebben. Zoveel contactpunten resulteert in een hele flinke processor. De Sandy Bridge E-processoren hebben een afmeting welke in het moderne tijdperk van computers bijna niet meer is voor te stellen. In vergelijking met de Sandy Bridge-processoren is de Sandy Bridge E toch wel duidelijk een heel stuk groter.

Er worden voorlopig drie verschillende modellen uitgebracht, hierover op de volgende pagina meer. Techzine ontving van Intel het absolute topmodel van de Sandy Bridge E-lijn en dat is de Core i7 3960X.

De Sandy Bridge E-processoren worden zonder koeling geleverd. Intel heeft hiervoor gekozen omdat het algemeen bekend is dat de doelgroep van deze high-end processoren niet zo gecharmeerd is van de standaard-koelers en in bijna alle gevallen een beter koeler zal aanschaffen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Intel ervoor kiest om deze koeling te schrappen uit milieubewust- en kostentechnisch-oogpunt.

Techzine kreeg dit model echter wel geleverd met een leuke koeler, waterkoelsetje om precies te zijn waar we de logo’s van Intel op terugvinden, maar wat werkelijk afkomstig is van waterkoelingsfabrikant Asetek. Het setje bestaat uit een deel dat op de processor geplaatst wordt en de hitte overdraagt. Hierin zit ook een pomp verwerkt die via een slang het water rondpompt richting de radiator. De radiator wordt gekoeld middels een 120mm ventilator met blauwe LEDs. Het afgekoelde water wordt vervolgens via een tweede slang weer teruggeleid naar de processor en zo is het cirkeltje weer rond.