Apple onthult iOS 12: dit zijn de grootste vernieuwingen voor je iPhone

Apple trapte gisteren zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC af met de aankondiging van een aantal nieuwigheden. Het onthulde onder meer iOS 12, de volgende grote update voor de iPhone en iPad. We duiken in de belangrijkste nieuwe functies.

De afgelopen maanden klonk het dat iOS 12 vooral zou focussen op een verbetering van prestaties en stabiliteit van het besturingssysteem. Dat werd maandagavond bevestigd. “Voor iOS 12 zetten we dubbel zo hard in op de prestaties”, zei softwarebaas Craig Federighi op het podium.

De nieuwe iOS-versie moet met name op oudere toestellen een pak sneller aanvoelen. Apples eigen tests met een iPhone 6 Plus toonden een prestatiewinst van 40 procent bij het openen van apps, 50 procent bij het oproepen van het toetsenbord en 70 procent bij het opstarten van de camera. Verder zou het OS nog beter geoptimaliseerd zijn om de balans te vinden tussen prestaties en batterijleven.

Gegroepeerde notificaties

Ondanks dat een verbetering van prestaties de hoofdzaak is, heeft Apple toch nog enkele nieuwe functies toegevoegd. De meest welgekomen aanpassing zijn de gegroepeerde notificaties. iOS toonde meldingen tot nu toe altijd apart in een chronologische lijst.

Vanaf iOS 12 worden die gebundeld per applicatie, net zoals dat al langer op Android het geval is. Apple geeft verder ook meer controle over het individueel gedrag van de notificaties. Opnieuw heeft het hier goed naar Android gekeken.

 

Apple Screen Time
Screen Time in iOS 12

Smartphonegebruik

Google spendeerde tijdens zijn voorstelling van Android P heel wat aandacht aan wat het ‘digitaal welzijn’ noemt. Android P bevat een dashboard dat toont hoeveel tijd je dagelijks op je telefoon spendeert, naar welke apps de meeste aandacht gaat, hoe vaak je de telefoon ontgrendelt en hoeveel meldingen je ontvangt. Op basis van die informatie kan je de controle over je smartphonegebruik weer in eigen handen nemen en bijvoorbeeld een dagelijks tijdslimiet opleggen voor bepaalde apps.

Met Screen Time introduceert Apple een gelijkaardige functie in iOS 12. Apple gebruikt de informatie bovendien ook voor zijn ouderlijk toezicht, zodat ouders meer inzicht kunnen krijgen in het smartphonegebruik van hun kinderen.

Groepsgesprek

FaceTime krijgt in iOS 12 eindelijk ondersteuning voor groepsgesprekken. Apple gaat meteen all in en laat toe om videogesprekken te houden met maximaal 32 mensen. Omdat allemaal overzichtelijk te houden op het kleine smartphonescherm wordt het videokader van de persoon die aan het spreken is automatisch vergroot. De groepsgesprekken komen ook naar macOS. Wie de boel wat wil opleuken kan ten slotte een Animoji over zijn gezicht zetten tijdens een gesprek.

 

FaceTime
FaceTime ondersteunt voortaan groepsgesprekken tot 32 personen.

Augmented reality

We kunnen er niet meer onderuit: de bewegende Animoji van de iPhone X zijn hier om te blijven. In iOS 12 worden ze verder uitgebreid met een spook, koala, tijger en dinosaurus. Daarnaast introduceert Apple ook Memoji: een cartoonversie van jezelf die je op dezelfde manier kan animeren. Het doet ons sterk denken aan de AR Emoji van de Samsung Galaxy S9, maar beter uitgevoerd.

Op vlak van augmented reality introduceert Apple verder een nieuw bestandsformaat voor AR-applicaties, een eigen AR-meetapplicatie en een update van het ARKit-framework.

Apple Memoji

En verder…

  • De Fotos-app stelt voortaan automatisch zoek- en deelsuggesties voor, alsook filters en effecten om over je foto’s te leggen. Zei iemand Google Foto’s?
  • Siri wordt verder opgengesteld. Ontwikkelaars kunnen shortcuts bouwen om de spraakassistent snel populaire taken in hun app te laten uitvoeren. Die acties kunnen met de nieuwe Shortcuts-app gecombineerd worden.
  • CarPlay krijgt vanaf iOS 12 ondersteuning voor Google Maps en Waze.
  • Spraakmemo’s maken met iOS 12 de overstap naar de iPad. De app kreeg een nieuw design en maakt je memo’s voortaan op al je toestellen beschikbaar via iCloud.
  • Apple News werd beperkt vernieuwd, de Stocks-app kreeg een volledige facelift en iBooks heeft voortaan Apple Books.

Beschikbaarheid

De eerste ontwikkelaarsversie van iOS 12 is onmiddellijk beschikbaar. Later deze maand volgt een publieke bèta. De officiële uitrol staat normaal voor september gepland, samen met de lancering van een nieuwe generatie iPhones.

iOS 12 is compatibel met de iPhone 5s en later, alle iPad Air- en Pro-modellen, de vijfde generatie iPad en later, iPad mini 2 en later, en de zesde generatie iPod touch.