Intel FPGA wordt geïntegreerd in datacenters van Dell EMC en Fujitsu

Intel bouwt aan de fundering van een modern datacenter met Field Programmable Gate Array (FGPA) accelerators. Gelukkig staat het daar niet alleen in, want Dell EMC en Fujitsu hebben laten weten dat ze FPGA’s in hun nieuwe systemen zullen integreren.

Intel werkt aan een oplossing om de exponentiële datagroei beter te verwerken. De toekomst is daarin is niet extra CPU-kracht, maar FPGA-accelerators. Intel wil graag de Arrai 10 GX FPGA en de Intel Acceleration Stack combineren met Intel Xeon-processors om prestaties te verbeteren en energiezuiniger te werken.

Twee van de grote server OEM’s zijn alvast aan boord. Dell EMC gaat FPGA-ondersteuning toevoegen aan de R640, R740 en R740xd. Fujitsu geeft dan weer vroegtijdige toegang voor priority-klanten voor zijn Primergy RX2540 M4-servers.

Intel benadrukt twee specifieke workloads die bijzonder veel voordeel halen uit de FPGA-systemen: financial risk analytics en database acceleration. Wat betreft databaseprestaties ziet Intel FPGA’s verbeteren in twee fasen: de extract, transform en load-fase, en de analytische fase. Complexe analyse met realtime data moet hiermee realiteit worden.

Intel claimt in bepaalde benchmarks dat FPGA’s tot 20 keer sneller voor realtime data analytics en tot drie keer sneller voor datacompressie. Buiten data analytics ziet Intel zijn FPGA’s ook binnen artificiële intelligentie, cybersecurity en video transcodering.

De Arria 10 FPGA’s zijn gebaseerd op 20 nanometer ARM Cortex A9-SoC’s dat 1,5 TFLOPS aan DSP-performance geeft.