Microsoft voegt ransomwarebescherming toe aan OneDrive

Microsoft heeft een manier aangekondigd die kan helpen om het infecteren van je pc met ransomware terug te draaien. De bestanden die in OneDrive zijn opgeslagen kan je terugzetten naar versies die tot een maand geleden zijn opgeslagen om je te helpen terug te keren naar een punt voordat je door malware werd geïnfecteerd. Ook komt er een waarschuwing om je ervan op de hoogte te stellen dat er een verspreiding van malware gaande is.

Als je pc is geïnfecteerd met ransomware, verspreidt deze zich van bestand naar bestand en vergrendelt deze je pc totdat je geld betaalt voor de digitale sleutel. Maar ransomware kan zich ook verspreiden naar je bestanden die in de cloud zijn opgeslagen en dat is waar Microsofts nieuwe OneDrive-beveiligingen op zijn gericht.

Naast de aankondiging dat het mogelijk wordt om bestanden die in OneDrive zijn opgeslagen terug te zetten naar versies die tot een maand geleden zijn opgeslagen, vertelde het bedrijf ook dat het zijn geautomatiseerde bedreigingsdetectiesystemen zal gebruiken om erachter te komen wanneer de ransomware die bestanden begint te infecteren en je via je telefoon waarschuwt dat er een verspreiding van malware heeft plaatsgevonden.

Microsoft heeft daarnaast volgens PCWorld aanvullende beveiligingen aangekondigd voor het delen en lezen van bestanden die zijn opgeslagen op OneDrive en gemaild via Outlook.com, de webgebaseerde versie van Outlook, inclusief versleutelde e-mail. Je moet je hiervoor abonneren op Office 365. Dit is de abonnementsdienst van Microsoft die ook onder andere toegang biedt tot PowerPoint, Excel, Word en andere Office-apps. De Outlook-beveiligingen zijn nog niet beschikbaar voor de Office 365-versie van Outlook.