Apple schrapt Intel vanaf 2020 in bepaalde MacBooks

Het nieuws dat Apple vanaf 2020 Intel wil schrappen in bepaalde toestellen, doet Intel geen goed. Hun aandelen kelderden onmiddellijk met 9,2 procent nadat het nieuws publiek werd gemaakt via een rapport van Bloomberg. Ondertussen zijn de aandelen gestabiliseerd, maar het spreekt voor zicht dat Intel de bui voelt hangen.

Apple wil graag al zijn producten op dezelfde chiplijn hebben: desktop, laptop, tablet, smartphone en smartwatch. Het is daarom gestart met de ontwikkeling van een krachtige eigen chip met als codenaam ‘Kalamata’ die Intel-chips verleden tijd moet maken. Dit nieuws valt niet toevallig samen met het bericht dat Apple iOS- en macOS-apps één worden.

Publiek geheim

Het is een publiek geheim dat Apple graag Intels chips wil vervangen door zijn eigen A-reeks die in iPhones en iPad zit. Desondanks zit er Intel hardware in de huidige iPad- en iPhonetoestellen, meer specifiek de LTE-modem. Na een vete met Qualcomm heeft Apple contact opgenomen met Intel, maar door de dominantie van Qualcomm met betrekking tot 5G-ontwikkeling valt af te wachten of Intel een vuist kan maken.

Qua prestaties zien we vandaag al dat de A-chip in de nieuwste iPad net zo goed of beter scoort dan de goedkoopste Apple MacBook in heel wat benchmarks.

Ondanks dat de overstap naar Intel nakend is, heeft Apple een flinke uitdaging voor de boeg. De A-chips zijn opvallend energiezuinig en bieden degelijke CPU- en GPU-prestaties, toch zullen ze in de nabije toekomst niet in de buurt komen van dedicated grafische kaarten en high-end processors die we in desktops en high-end laptops vinden.

Meerdere stappen

Het rapport spreekt over een transitie in meerdere stappen van Intel naar A-chips van Apple. De compacte MacBooks zullen de eerste toestellen worden die Intel-chips verbannen, maar het valt af te wachten of de MacBook Pro of de iMac (Pro) snel overstag zullen gaan.

Bovendien hebben de softwareontwikkelaars nog een flinke kluif aan de overstap. Alles moet namelijk ARM-compatibel worden gemaakt in plaats van enkel x86 zoals nu het geval is. Tenzij Apple net als Microsoft door middel van emulatie x86-code op ARM-chips kan realiseren. Daarrond is nog geen duidelijkheid, maar Apple heeft nog tijd tot 2020 om alle zaken op orde te brengen als we het rapport van Bloomberg mogen geloven.