2min

Tags in dit artikel

, , ,

Facebook en Websense binden samen de strijd aan tegen malware. Beide partijen zijn met elkaar overeengekomen om alle links op Facebookpagina’s te scannen op malware. Dit alles gebeurt in realtime.

Dat Facebook de beveiliging van haar profielpagina’s serieus neemt moge duidelijk zijn. In augustus spendeerde het sociale netwerk maar liefst 40.000 dollar aan het Bug Bounty Program. Doel van dit programma was om de broncode voor de website te optimaliseren. Hackers en beveiligingsexperts die konden aantonen waar beveiligingsgaten zaten, konden op deze manier een aardig zakcentje bijverdienen. Sommige deelnemers wisten tot wel 7000 dollar op te strijken.

Samen met beveiligingsbedrijf Websense gaat Facebook de strijd aan met malware. Met speciale software gaan beide partijen alle links die op Facebookprofielen geplaatst worden scannen op malware. De software kijkt of aan de hand van de database van Websense de betreffende website malware bevat. Dit alles gebeurt in realtime.

Wanneer de software een link waarneemt die leidt naar een pagina met malware, verschijnt er een waarschuwingsvenster in beeld. De gebruiker kan er vervolgens voor kiezen om op eigen risico de website te bezoeken of om meer informatie over de malware te lezen.

"Facebook bekommert zich over de bescherming van potentieel gevaarlijke content op het internet", aldus productmanager Dan Rubinstein in een verklaring.

Uit recent onderzoek van Symantec is gebleken dat sociale media steeds vaker het slachtoffer zijn van malware. Deze netwerken zijn zeer geliefd bij spammers om spamberichten en malware te verspreiden, of phising-aanvallen uit te voeren. De spamaanvallen duren gemiddeld 15 tot 20 dagen. Daarna verschuift de aanval zich naar een ander sociaal medium. Om deze reden werd Facebook vorig jaar uitgeroepen tot meest gevaarlijke sociale netwerk ter wereld.