2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De sjoemelpraktijken van Apple lijken geen grenzen te kennen. Vorige week schreef Techzine al dat Apple bewijsmateriaal heeft gemanipuleerd in de rechtszaak tegen Samsung bij de Duitse rechter. Apple lijkt hetzelfde trucje toe te passen bij de Nederlandse rechter.

Apple en Samsung zijn al enige tijd verwikkeld in een heftige juridische strijd. Apple zegt dat Samsung vrijwel identitieke kopieën maakt van diverse Apple-producten en daarbij bovendien verschillende patenten schendt. Apple eiste een Europees import- en verkoopverbod voor Samsungs nieuwe tablet, de Galaxy Tab 10.1. Daarop stapte Samsung naar de rechtbank om beroep aan te tekenen tegen het verbod. De rechter stelde Samsung in het gelijk. Samsung mocht toen in heel Europa de tablet verkopen, behalve in Duitsland.

Webwereld ontdekte dat Apple gemanipuleerde foto’s gebruikte in de rechtszaak om zijn gelijk te halen. In de bewijsvoering zette Apple een foto van de iPad 2 naast de Galaxy Tab 10.1. Op het eerste gezicht leken beide tablets als twee druppels water op elkaar, maar na enig onderzoek bleek dat de korte zijde 8 procent breder was dan daadwerkelijk het geval is.

In de Nederlandse rechtszaak loopt een vergelijkbare rechtszaak tussen beide fabrikanten. De reden van dit kort geding is dat Apple van mening is dat Samsung de iPhone en iPad simpelweg heeft gekopieerd met haar Galaxy Tab en Galaxy S-smartphones. Ook zou het Android-besturingsyssteem inbreuk maken op verschillende patenten van Apple.

In de Nederlandse rechtszaak lijkt zich nu hetzelfde voor te doen als in Duitsland. Ook hier zou Apple volgens Webwereld onjuist bewijsmateriaal hebben aangevoerd in de bewijsvoering. In deze zaak is een foto van de Galaxy S dusdanig verkleind dat deze vrijwel exact op een iPhone 3G lijkt (zie plaatje hieronder).


Zowel de iPhone 3G als de Galaxy S lijken precies even groot, maar in werkelijkheid is de Koreaanse telefoon groter dan de iPhone 3G. De afbeelding van de Galaxy S is 6 procent verkleind om tot dit resultaat te komen.

Eén ding staat als een paal boven water: Apple heeft tot twee keer toe onjuist beeldmateriaal als bewijsvoering aangedragen, wat zeker niet ten goede zal komen aan de geloofwaardigheid van Apple in deze rechtszaken. Mark Krul, advocaat bij WiseMen en gespecialiseerd in ICT en intellectuele eigendomszaken, zegt tegen Webwereld dat hij "verbaasd" is dat Apple tot tweemaal toe fotomateriaal op de onjuiste manier presenteert tegenover de rechter.

Hoe dit voor Apple zal uitpakken zal nog moeten blijken. Deze week volgt de uitspraak van de Duitse rechter. Op de rechterlijke uitspraak van de Haagse rechter zullen we nog iets langer moeten wachten. Deze komt pas op 15 september.