Oracle boost cloud-ambities met atypische TikTok-deal

De deal tussen Oracle en TikTok is rond. Oracle wordt co-owner van een nieuwe onderneming die het Chinese TikTok in de VS en andere landen van de wereld gaat draaien. Het was nog even afwachten, maar ook Trump openbaar bekendgemaakt achter de deal te staan. 

“Oracle kondigt aan dat het gekozen is om de secure cloud technology provider van TikTok te worden. Deze technische keuze van TikTok werd sterk beïnvloed door het recente succes dat Zoom had toen het een groot deel van zijn video conferentie capaciteit verplaatste naar de Oracle Public Cloud”, schreef Oracle dit weekend in een statement. 

Oracle-oprichter Larry Ellison is één van de weinige techguru’s die zich openlijk achter President Trump schaarde. Ook dat zou volgens geruchten een rol spelen in de deal. TikTok zoekt immers een partner om zijn diensten in de VS aan te bieden, zonder echt iets te verkopen. De Amerikaanse president wilde aanvankelijk wel een verkoop. Een deal met het bedrijf van Ellison kan wel eens eenvoudiger goedkeuring krijgen dan één met een Amerikaans bedrijf dat Trump als Democratisch ziet.

In de deal is afgesproken dat TikTok gaat draaien op de Oracle Cloud en dat Oracle een minderheidsaandeel krijgt in TikTok Global. “We zijn 100% zeker van onze bekwaamheid om een zeer veilige omgeving voor TikTok te bieden en verzekeren privacy voor Amerikaanse TikTok gebruikers en gebruikers over de hele wereld. Deze verbeterde beveiligig en gegarandeerde privacy maakt de snelle groei van de TikTok community mogelijk en biedt voordelen voor aandeelhouders wereldwijd”, zegt Oracle CEO Safra Catz.

De deal tussen Oracle en TikTok heeft niet alleen een impact op de VS, maar op TikTok gebruikers over de hele wereld. Oracle bezit namelijk een deel van een nieuwe organisatie genaamd TikTok Global, die TikTok buiten China zal beheren. Deze nieuwe organisatie is voor het merendeel in handen van niet-Chinese eigenaren. Naast Oracle, bezit ook WalMart een minderheidsaandeel in TikTok Global.

Geen overdracht van algoritmes en technologieën

Opvallend is dat de deal geen overdracht van algoritmes en technologieën van ByteDance naar Oracle omvat. In plaats daarvan mag Oracle de broncode checken. De broncode vormt de basis voor applicaties en software. Het inspecteren van de broncode is een gangbare werkwijze om beveiligingsproblemen te achterhalen. 

Het aanbevelingsalgoritme van TikTok is een belangrijke factor in de groei van het platform. Het algoritme suggereert andere video’s, waardoor gebruikers blijven kijken. Nu de app buiten China wordt gerund door TikTok Global, kunnen we verwachten dat er een aantal veranderingen worden doorgevoerd. 

Hoe zit het met de data?

De belangrijkste reden voor Trump om TikTok in eerste instantie te verbieden, is dat de applicatie data naar China verstuurt. In de statements van Oracle, ByteDance en TikTok Globel komt niet duidelijk naar voren wie uiteindelijk de data gaat beheren. Op het eerste gezicht ziet het ernaar uit dat TikTok Global de data zal beheren. 

Het ziet ernaar uit dat Oracle blij is dat TikTok op zijn cloud draait. Met ook Zoom dat runt op zijn platform (naast andere providers), kan het zich positioneren als de cloudkeuze voor bedrijven met ingewikkelde geopolitieke verstrengelingen. Daarnaast bewijst Oracle dat het een prima cloud is voor het hosten van wereldwijde diensten. 

In zijn statement heeft WalMart het over omnichannel diensten, waardoor het dichter bij de data kan komen. Het ziet er echter vooral naar uit dat WalMart vooral interesse heeft om de voornaamste marktplaats van TikTok te worden in plaats van gebruikersgegevens voor zichzelf te gebruiken. Wat we in ieder geval bijna zeker weten, is dat Amerikaanse TikTok gebruikers zonder zorgen video’s kunnen blijven posten op TikTok en filmpjes kunnen blijven kijken. Iets wat niet zeker was toen Trump in augustus zijn plan presenteerde om Chinese technologieën te verbieden.

De VS moeten de deal nu nog ten gronde goedkeuren en ook China moet groen licht geven.