2min

Het Amerikaanse gerechtshof (Ninth Circuit Court) weigert naar de zaak van de gebroeders Winklevoss te kijken. De broers hadden bezwaren ingediend bij het gerechtshof tegen de schikking van 65 miljoen dollar met Facebookoprichter Mark Zuckerberg. Het gerechtshof geeft zonder enige toelichting aan de zaak niet te gaan behandelen. De broers stappen nu naar het Amerikaanse federale hooggerechtshof.

De broers zijn oud-klasgenoten van Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. Ze volgden dezelfde opleiding op de Universiteit van Harvard en beweren dat Zuckerberg het idee voor een sociale netwerksite van hun heeft gestolen. Volgens de broers hadden zij Zuckerberg ingehuurd om hun sociale netwerk ConnectU af te maken, in plaats daarvan zou Zuckerberg de code hebben gestolen en Facebook hebben opgericht. Dit verhaal is uiteindelijk verfilmd in de film The Social Network, welke vorig jaar in de bioscopen te zien was.

Zuckerberg heeft in 2008 al geprobeerd de zaak te schikken voor 65 miljoen dollar en een klein percentage aan aandelen. Volgens Zuckerberg hebben de broers hiermee nog geen gelijk gekregen maar wilde hij de zaak wel graag uit de publiciteit houden. De Winklevoss-broers zijn maar uit op één ding en dat is meer geld, daarom blijven ze de rechtbanken van Amerika op zoeken om hun gelijk te halen. Facebook wordt momenteel geschat een waarde van zo’n 60 miljard dollar, er hoeft dus maar één rechter te zijn die ze in het gelijk stelt en ze zijn in plaats van miljonair ineens miljardair.

De meest recente schikking waar de broers tegen in beroep zijn gegaan was er één van 20 miljoen dollar in contanten en een percentage aandelen ten waarde van 200 miljoen dollar. Bij deze schikking bepaalde de drie rechters die de zaak toen voorzaten dat het genoeg geweest was en dat de zaak hiermee over moest zijn. De Winklevoss-broers denken hier duidelijk anders over en ging dus in beroep, de Ninth Circuit Court weigert echter de zaak te behandelen, waarschijnlijk door de uitspraak van de drie vorige rechters.

De enige optie die de broers nog hebben is naar het allerhoogste gerechtelijke orgaan van Amerika te stappen, het federale hooggerechtshof. Dat is volgens de advocaat van de tweeling dan ook wat de broers gaan doen. Of dit hooggerechtshof de zaak wel gaat behandelen is nog even afwachten.

Facebook heeft laten weten tevreden te zijn met de uitspraak. Facebook moet zich echter nog meer zorgen maken. De Winklevoss-broers zijn niet de enige die recht denken te hebben op aandelen in Facebook. Zakenman Paul Ceglia claimt recht te hebben op 84 procent van de aandelen van Facebook. Hij beweert een contract te zijn aangegaan met Zuckerberg en zegt dit te kunnen bewijzen op basis van e-mails uit 2003.