3min

Problemen met de beeldschermen van de 27-inch iMacs blijven aanhouden. Nadat Apple eerder al de leveringstermijn naar drie weken opschortte en een softwareupdate uitbracht die de problemen moest verhelpen, neemt het bedrijf nu rigoureuze maatregelen.

HardMac bericht maandag, op basis van een anonieme bron, dat Apple de productie van de 27-inch iMac tot nader orde volledig heeft stilgelegd. Apple zou volgens de bron eerst een oplossing willen hebben voor de bestaande en nieuwe problemen die allen met het beeldscherm van de all-in-one-computer te maken hebben. De problemen uiten zich in flikkerende beeldschermen of beeldschermen die spontaan aan en uit gaan. Sommige gebruikers melden ook een gelige waas op het beeldscherm.

Apple heeft inmiddels aan enkele Apple Store-klanten laten weten dat hun recente iMac-bestelling vertraging oploopt. In januari schroefde Apple de algehele levertijd van de 27-inch iMac al op naar drie weken, terwijl de 21,5-inch-modellen een levertijd van slechts 24 uur hebben. In december vorig jaar stelde het bedrijf al een softwareupdate beschikbaar, die de problemen echter in veel gevallen niet wist op te lossen.

De officiële verklaring voor de nieuwe levertermijn luidt, dat het bedrijf moeite heeft om aan de vraag naar de 27-inch iMac te kunnen voldoen. Enkele onderdelen zouden momenteel beperkt verkrijgbaar zijn volgens Apple. Een intern ondersteuningsdocument van Apples ondersteuningsafdeling, dat afgelopen weekend in handen van gadgetblog Gizmodo kwam, geeft echter een geheel andere verklaring.

"Doe op dit moment geen poging tot reparatie of vervanging", valt er in het document te lezen waar boven staat dat het voor intern gebruik is en niet naar buiten gecommuniceerd dient te worden. "Leg uit dat een lichte kleurvariatie voor LCD-schermen normaal is en over het algemeen geen recht geeft op vervanging. Klanten die zich zorgen maken dat hun iMac een gelige tint vertoont en die contactinformatie achterlaten, zullen over ongeveer drie weken door Apple benaderd worden voor vervanging van het LCD-scherm", aldus de aanwijzingen voor Apple-personeel.

Of deze laatste zin betekent dat een software- of firmware-update onvoldoende is om de problemen op te lossen, is onduidelijk. Mocht dat het geval zijn, dan zal Apple mogelijk alle iMacs met problemen of diens LCD-schermen moeten vervangen, een tijdrovende en dure klus. Eind deze maand werd duidelijk dat Apple wel zou werken aan een tweede software-update, maar ook hierover bestaat tegenstrijdige informatie, die beweert dat de problemen hardwarematig zijn. Voorlopig blijft het afwachten.

Apple heeft gisteren, kort na onze berichtgeving, een tweede software-update, in de vorm van een firmware-update, beschikbaar gesteld. Waar de eerste update nog specifiek bedoeld was voor de grafische kaart, richt de nieuwe update zich op het beeldscherm van de iMac 27-inch.

De 27-inch iMac Display Firmware Update 1.0 is slechts 294 KB groot en lost volgens Apple problemen met flikkerende beeldschermen op. Uit de eerste reacties na installatie van de update blijkt dat het inderdaad deze problemen oplost. Of de update ook de gelige waas oplost en of het een langetermijnoplossing is, is voorlopig nog onduidelijk.