1 min

McAfee waarschuwt gebruikers voor een nepbeveiligingsprogramma dat zich voordoet als het antivirusproduct van de beveiligingsgigant.

McAfee liet weten dat de nepsoftware schuilgaat onder de naam AntiVirus Pro en dat de pictogrammen van McAfee gebruikt worden om gebruikers te laten geloven dat het programma echt de computer beschermt.

Nepbeveiligingssoftware gebruikt vaak methodes zoals neppe scans en misleidende waarschuwingen om bezoekers te laten geloven dat hun pc echt onveilig is. Nadat zo’n programma geïnstalleerd wordt, doet het niets om het systeem te beschermen en wordt vaak malware geïnstalleerd.

Abhishek Karnik, beveiligingsonderzoeker bij McAfee, liet in een blogbericht weten dat AntiVirus Pro het vertrouwen van gebruikers bekend met McAfee probeert te misbruiken om op pc’s van klanten te belanden. Karnik adviseert dan ook om beveiligingsprogramma’s niet zomaar te downloaden vanwege een bekend pictogram.

"Het is standaard geworden om programmabronnen, zoals pictogrammen en bedrijfsinformatie, over te nemen van legitieme software", zo schreef hij. "Het is eenvoudiger voor leken om een programma te herkennen aan de visuele elementen. Maar dat vertrouwen is ook eenvoudig te misbruiken."