1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het kabinet heeft vandaag gepleit voor een soort DigiD voor bedrijven. Volgens het kabinet moeten ook bedrijven zich kunnen identificeren via een inlogcode. Hoe dit vormgegeven wordt is nog niet duidelijk.

"We willen toe naar een situatie waarin een ondernemer straks op een eenvoudige en veilige manier kan inloggen bij overheidsorganisaties met de inlogcode die zijn voorkeur heeft," aldus staatssecretaris Heemskerk. Het kan gaan om bijvoorbeeld een door de overheid uitgegeven systeem zoals DigiD, maar misschien kunnen ondernemers in de toekomst ook wel inloggen bij de overheid met hun bankpas of hun mobiele telefoon.

Sinds 2003 is DigiD beschikbaar voor de consument, inmiddels is deze zes miljoen keer aangevraagd. De DigiD zorgt ervoor dat consumenten overheidsorganisaties kunnen bereiken via het internet. Voor bedrijven is er geen uniforme login, de verschillende overheidsinstanties gebruiken nog een aparte identificatie-methode. Het kabinet wil deze methode vervangen door een meer veilige en uniforme methode.

Er wordt gewerkt aan een programma met behulp van een e-Herkenning-methode. Dit zorgt ervoor dat het bedrijf zich uniform kan inloggen. Er worden eerst wat experimenten gestart, het nieuwe systeem lijkt een beetje op iDeal. Bedrijven en insanties al de Belastingdienst, het Ministerie van Landbouw en de uitvoeringsdiensten van Economische Zaken zoals SenterNovem, de EVD en het Octrooicentrum doen hieraan mee.